Еднодневни екскурзии

КЛИСУРСКИ МАНАСТИР и БЕРКОВИЦА
Маршрут: София-Клисурски манастир-Берковица-София

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати: 23.10.2021 г.


от: 30  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Програма на пътуването:
Отпътуване в 7:00 ч. от гр. София - площад храм-паметник "Александър Невски" ; 07.30 ч от гр. Бухово; 07.50 ч от с. Елешница. Продължаване по маршрута посока

Клисурски манастир „Св.Св.Кирил и Методий”.
Манастирът е признат за отделно населено място със статут на манастирско селище. Основан през ХІІІ век, в следващите векове е разрушаван и възстановяван. Манастирската църква е разположена върху височина в средата на манастирския двор. Иконостатът е изработен от Стойчо Фандъков, а иконите са дело на Никола Образописов. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Продължаване по маршрута и пристигане в
Берковица.
Някога Берковица е било римско поселище в подножието на хълма Калето. По време на османското владичество вече била град и същевременно околия, влизаща в границите на окръг София. По това време Берковица била притегателен търговски и занаятчийски център. Всички търговски пътища минавали през градчето и Клисурския (Петрохански) проход. След Освобождението председател на Околийския съд в Берковица бил Иван Вазов. Затова в града има къща-музей „Иван Вазов”. Посещение на къщата-музей, Етнографския музей, черквата „Св. Богородица” и часовниковата кула от средата на 18 век.
Свободно време за обяд.
Отпътуване в късния следобяд и пристигане в София след 19.00 ч.