• 16.03. - Турция - Потвърдена! тридневна екскурзия в Текирда, настаняване в хотел Гранбела 4 зв, две нощувки със закуски, цена: 219 лв; *21.09. - Турция - Кападокия, автобусна екскурзия, 7 дни, 5 нощувки със закуски и вечери, цена: 494 лв. на човек за записване до 31.03.

Еднодневни екскурзии

Родопска Света гора-Пловдив и Белащица, еднодневна екскурзия
Маршрут: гр.София - с.Челопеч - гр.Златица - гр.Пирдоп - с.Белащица - гр.Пловдив - гр.София

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати: 10.06.2023 г.


от: 39  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
  • Еднодневна екскурзия до Родопската Света гора
Посещение на гр. Пловдив (Епископска Базилика на Филипопол) и с. Белащица (манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец”)
*дата на пътуване: 10.06.2023 г., събота
*Програма:
Отпътуване в 7:00 ч. от площад храм-паметник Александър Невски – София. Пътуване по маршрута с качване на туристи от Средногорието.
Кратка почивка по пътя. Пристигане в БЕЛАЩЕНСКИ манастир „Св.Георги Победоносец”. Основан е през 1020 година, като за негов основател се смята византийския пълководец Никифор Скифи. Опустошен при османското нашествие, манастирът е възстановен през ХVІІІ век, манастирът днес представлява комплекс от черква, жилищни и стопански постройки, параклис и аязмо. Черквата е построена през 1838 г. Под открития притвор на голямата черква се намира аязмо "Животворящия източник”, което е останало още от основаването на манастира и се смята за чудотворно, а в двора има каменна чешма от 1831 г. с паметна плоча върху нея. Дворът представлява една прекрасна градина. Пространството му е изпълнено с множество цветни лехи и красиви дървета и храсти.
След този прекрасен девически манастир се отправяме към гр. ПЛОВДИВ за посещение на най-новия археологически обект в града - Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив - най-голямата ранно-християнска черква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. През 1956 г. гр. Пловдив е обявен за архитектурно-исторически резерват, а златния европейски медал за опазване на паметниците от миналото получава през 1979 г. Разглеждането на базиликата с беседата е ок. час и половина.
Свободно време за обяд и разглеждане на СТАРИЯ град – най-старият жив град на Европа.
Отпътуване за София в късния след обяд, пристигане след 20:00 ч. на площад храм-паметник Александър Невски.