Други градове

На Разпети петък в Араповски манастир и Асеновград
Маршрут: София – Пазарджик – Пловдив – Асеновград - Араповски манастир - София

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати: 26.04.2019 г.


от: 33  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Програма на пътуването:
Oтпътуване в 7:30 ч. от София, пл. Храм-паметник Ал. Невски – началото на ул. Оборище.
Отправяме се по маршрут: София – Пазарджик – Пловдив – Асеновград в посока Араповски манастир. Араповският манастир „Света Неделя” е разположен на 8 км източно от Асеновград. Манастирът е основан през 1856 г. до древно лековито аязмо, недалеч от асеновградското село Златовръх, което някога е носело името Арапово. Араповският манастир е единственият манастир, строен по време на османското робство, без да има останки от съществуването му преди това. През 1868 г. в манастира е основано училище за бедните деца от региона. Манастирският комплекс включва няколко двуетажни и триетажни жилищни и стопански сгради, както и голяма кръстокуполна църква. Според надпис на задната врата на храма строежът му е завършил през 1859 г.
Стенописите в храма са изключително интересни, защото за първи път се разчупва канонът при представянето на житието на св. св. Кирил и Методий и те са изобразени като проповедници и покръстители на българския народ. По същия начин са представени сцени от живота на св. Иван Рилски и други български светци. В храма се пази и стара икона на Св. Богородица, за която се смята, че е чудотворна. Много хора от цялата страна посещават манастира именно заради тази икона.
В близост до северната порта на манастира се намира аязмото, от което според местно поверие блика лековита вода. До него е и сградата на първия параклис на манастира, която е запазена и до наши дни. В двора на манастира „Света Неделя” има триетажна кула, която според местно предание е построена от легендарния Ангел войвода – смел хайдутин, защитавал народа от османците. Първите два етажа на кулата са каменни, с тесни прозорчета и са приспособени за бойни действия. Третият етаж представлява жилищна част с четири помещения. Храмовият празник е 7 юли – Денят на света Неделя.
След посещението на манастира се отправяме към Асеновград, където ще имаме време, ок. 2 часа, за разглеждане на града, разходка и обяд.
Град Асеновград се намира в Южна България, Пловдивска област. През 17 век е носил името Станимака Асеновград често е наричан Малкия Йерусалим, заради единадесетте църкви и петдесет и три параклиса на неговата територия. Градът се слави още и като Град на булчинските рокли, поради големия брой булчински салони и магазини за булченски рокли и аксесоари. Прекрасната природа, многобройните църкви, манастирите и културните забележителности правят Асеновград и околностите му интересен туристически център. Само на километър от града можете да видите Асеновата крепост. В близост до града се намират интересни забелжителности - Бачковския манастир, Чудните мостове, Белинташ. Отпътуване по маршрута обратно в ранния следобяд. Пристигане в София след 18.00 ч .