Планина

Родопа планина - чудна, покоряваща и примамливо непозната
Маршрут: София-Пазарджик-Пещера-Доспат-Гоце Делчев-Банско-София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 125  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Една дестинация - много преживявания, впечатления и гледки, спиращи дъха.
РОДОПСКО
Звездите над Смолян видя ли,
вода от Михалково пи ли?
Песен родопска запя ли
в едно с домакините мили?

Взе ли от Девин магия,
хапна ли вкусен пататник?
Разбра ли Родопа че крие
по- ценни богатства от златните?

Позна ли на Триград скалите,
гайда сърцето ти чу ли?
Намери ли там сред момите
една, от сърце да се влюбиш?

Поскита ли сам в планината,
със нея едно за да станеш?
Намери ли път през гората,
посмя ли по него да хванеш?

Набра ли си билки вълшебни,
пъстърва в ръка подържа ли?
Кимваш с глава... значи имаш
какво до смъртта си да жалиш.
Nicky
Програма
  • Първи ден:
Отпътуване от СОФИЯ, ул. Оборище (началото на ул. Оборище - между пл. Храм-паметник Александър Невски и бул. Васил Левски) 07.00 ч; Отпътуване по направление Доспат през Пазарджик и Пещера; спиране и престой един час в
ПЕЩЕРА
за почивка, кафе, пазаруване и разглеждане на града. Какво могат да разгледат гостите на града -
Исторически музей –
експозицията е разположена в 5 зали. Притежава богата колекция от над 8000 експоната, разкриващи живота на територията на общината от периода на неолита. През последните години особено внимание се обръща на археологията в раздел „Праистория“. Находки от този период участват в национални и международни изложби.
Художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“ –
създадена е през 1996 г. Фондът й наброява над 350 картини, графики, скулптури, малка пластика, дърворезба и др. Във фонда на галерията се съхраняват творби на проф. Веселин Стайков, доц. Стоян Раканов, Мира Лихчанска, Тодор Хаджиниколов, Никола Димитров, Елена Грънчарова, Владимир Рилски и др.

Музей в крепостта Перистера (южната кула).

Църквата „Св. Димитър“
е сред малкото запазени паметници от епохата на Възраждането в България. Строена е в периода 1825 – 1831 г. от известните пещерски строители архитектон Кузман Мичов и първомайстор Питър Казов (Казоолу). Тя е трикорабна, кръстокуполна с притвор и галерия. Техниката и технологическият подход при строежа ѝ е аналогичен на подходите при строежа на най-големите и репрезентативни култови сгради от 19 век. Иконостасът е резбован през 1910 г., но иконите са от 19 век. Особено ценни със своите иконописни достойнства са иконите: „Богородица Одигитрия“ (17 – 18 век), „Велик архангелски събор“ (1830 година), „Св. Димитър“ (19 век). Оригинални са и стенописните изображения в интериора на храма. В централния купол е изписан Христос, а в олтарната част впечатляват богатите композиции „Богородица ширшая“, „Благовещение“ и някои старозаветни пророци.
Късноантичната и средновековна крепост Перистера („Гълъбовата крепост“)
се намира на 0,8 km северно по права линия от центъра на град Пещера, в самия край на града вляво от пътя за град Пазарджик. В центъра на мястото има по-стар комплекс от камъни на вероятно тракийско светилище с изсечени скални стъпала. В края на хълма археолозите намират глинени погребални урни с формата на саркофаг, каквито е трудно да се открият при повечето тракийски погребения. Цитаделата на крепостта се разпростира на 3 декара, а вторият пояс крепостни стени загражда 12 декара. Има и трети, най-външен пояс, който тепърва ще се установява. Хълмът, на който е разположена, е известен като Св. Петка, а името Перистера (гълъб, гълъбово място) е споменато за първи път от Иван Попов в неговото изследване „Страници из миналото на Пещера“. Името на крепостта и хълма идват от намиращата се в подножието им църква „Св. Петка“. За останките от крепостта съобщават Ст. Захариев и К. Иречек съответно през 1845– 1850 г. и 1883 г. Обявена е за паметник на културата с национално значение (2012 г.) По проект по програма „Регионално развитие“ за реставрация, консервация и социална адаптация е извършена частична реставрация на крепостните стени, пълно възстановяване на южната кула (превърната в музей), изградена е съпътстваща инфраструктура. Изградени са 4 беседки за отмора на посетителите и допълнителна пътека за хора в неравностойно положение. Открита е за посещения от 22.05.2014 г.
Отпътуване за ДОСПАТ.Настаняване и свободен следобяд за почивка и разходка из града и покрай язовира. В 19.00 часа – вечеря в ресторанта на хотела; нощувка. Вечерята е по меню и включва безалкохолни напитки/ вода.
  • Втори ден:
Закуска; освобождаване на стаите и отпътуване по маршрута в 10.00 часа; попътно преминаване през
село Долно Дряново и разглеждане на култовия комплекс Скални глави.
Култовият комплекс е открит през 2000 год от проф. Тодор Бояджиев. До 2006 год професорът не дава гласност за находката си. След публикации в печата, то става известно на археолозите и обществеността. Гигантските глави и долмени съществуват в тази част на Родопите от хилядолетия. В момента е обособено селище с водач, с помощта на който по определени обезопасени пътеки могат да се обиколят и видят всички каменни образования. Най-забележителни от тях са глава „Владетел I“, глава „Стражата“; долмен с астрономическо значение – този долмен е служел за наблюдение и измерване на движението на слънцето и небесните тела, за отчитане годишните времена. Трите камъка образуват „П“ образен процеп, който е ориентиран в посока Изток-Запад. За посещениие на комплексът са ви необходими удобни обувки и подходящо за разходка в планината облекло. Важно! Комплексът може да се обходи и разгледа детайлно само при сухо време! За пълното разглеждане и обхождане на обекта са необходими около 3 часа.
Отпътуване по маршрута. Спиране в
Банско
за разглеждане на града, кафе и късен обяд. Пристигане в София след 18.00 часа.