Море

ПАРАД НА ЛАЛЕТО В БАЛЧИК
Маршрут: София – Средногорие/ гр. Бухово – Паметник 1300 години България, Шумен – Средновековен барелеф „Мадарски конник“ – Балчик – Варна – Средногорие/ гр.Бухово - София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

от: 140  лв.
Програма
Важно е да знаете
  • ПАРАД НА ЛАЛЕТО
Период на пътуването: 2 дни / 1 нощувка
  • Програма:
1-ви ден: Отпътуване от София в 00.00 ч. от пл. храм-паметник Ал. Невски, началото на ул. Оборище за гр.Балчик. Пътува се по подбалканския път с взимане на туристи от Средногорието. Първо посещение на с. МАДАРА. Разглеждане на уникалния скален барелеф „Мадарския конник ”, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Скалният релеф, който се счита за най-старият по рода си в Европа, представлява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата Българска държава. Отпътуване за ШУМЕН. Разглеждане на Шуменската крепост, разположена в Шуменското плато над града. През вековете е била владение на траки, римляни, византийци и българи. Разкопките показват, че мястото е било обитавано още през XII в. пр. Хр. от траките, а по време на Първата Българска държава крепостта вече играе важна историческа роля заради близостта си до Плиска и Преслав. Днес е историко- археологически резерват и един от 100-те национални туристически обекта. Разглеждане на монумент “Създатели на българската държава“, извисяващ се в най-високата част на Шуменското плато, издигнат по случай 1300-годишнината от създаването на Българската държава. Паметникът пресъздава основни моменти в нашата история между VII и X в. Мащабни скулптурни композиции и мозаечни пана разказват за най-значителните моменти от ранната ни история. Отпътуване за БАЛЧИК. Посещение на Архитектурно –парковият комплекс „Балчишки дворец”. Дворецът и Ботаническата градина в Балчик, обединени в архитектурно-парков комплекс, са късче земен рай и задължителен за посещение туристически обект по Българското Черноморие. Намират се на около 50км северно от гр. Варна.Комплексът възниква като лятна резиденция на румънската кралица Мария (1875–1938г.), която се влюбва от пръв поглед в малкото късче българска земя на брега на Черно море. Дворецът е дело на италиански архитекти, а началото на изграждането на резиденцията започва през 1924 г. и завършва през 1936 г. Посещение на Парада на лалетата в Балчик, за да се насладим на засадените над 54 000 бр. луковици лалета, зюмбюли, нарциси, мускари и други, които ще разцъфнат през пролетта на 2022 година в градините на Университетска ботаническа градина. От всички само лалетата наброяват 50 000, от над 90 сорта. Изцяло новите сортове за градината, които ще могат да бъдат видяни за пръв път от посетителите напролет, са 32 от всички групи, като преобладаваща е групата Триумф – средно ранно цъфтящи лалета. Балчик е известен и с историческия си музей, където са експонирани открититите осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка Кибела и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки. Отпътуване за ВАРНА. Настаняване в хотел и Нощувка.
2-ри ден: Закуска. Посещение на Катедрален храм „Успение Богородично“ и свободно време в центъра на града. Отпътуване за Средногорие и София. Пристигане след 20.00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

  • Цена за записване след 31.03.:
Възрастен в двойна / тройна стая - 125 лв от Средногорие/ 140 лв. от гр. София
Единична стая - 160 лв.
Дете до 11.99 г. в стая с 2-ма възрастни - 110 лв от Средногорие/ 130 лв. от гр. София