Екскурзии с автобус

Пампорово – Широка лъка – Смолян
Маршрут: София – Пампорово – Широка лъка – Смолян – София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 24.08.2019 г.


от: 99  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Програма

Първи ден:
Отпътуване в 07.00 часа от ул. Оборище (началото на ул. Оборище - между пл. Храм-паметник Александър Невски и бул. Васил Левски) в СОФИЯ. Пристигане в планинския курорт Пампорово, настаняване в хотела. Разположен в Родопите, на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка, курортът разполага с добре поддържани ски-съоръжения и ски-писти, туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Това е курортът с най-много слънчеви дни в годината, което го прави подходящ за почивка през всички сезони. Отпътуване за архитектурния резерват село Широка лъка. Селото е получило името си от старобългарската дума „лъка” – извивка, кривина, лъкатушене. Основано като селище през XVII в.,днес е една от най-посещаваните туристически дестинации. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Местните майстори строители били прочути в цялата страна. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща. Селото е прочуто и със съхранения си фолклор. Тук са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972 г. в селото е създадено Национално училище за фолклорни изкуства. Едно от емблематичните места за посещения са Етнографският музей „Згуровски конак”, подреден като богата родопска къща от края на XIX век, и църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г. за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка. Свободно време за обяд. Отправяме се към село Гела разположено в централните Родопи на 1500 м надморска височина в подножието на най-величествените върхове на планината – вр. Голям Перелик (2191), вр. Орфей (2188) и вр. Турлата (1825). Това малко селце има повече от 3300 годишна история и се счита, че то е една от люлките на Европейската цивилизация. В дълбоката древност Гела е населявано от най-богатите членове на тракийското племе Беси. По време на 5 вековното турско робство местното население не е било принудено да приеме масово исляма като религия. Хората тук се гордеят, че в тяхното малко селце са се запазили 2 православни църкви и 11 параклиса. Селцето е известно не само заради културата, която съхранява, но и също така като здравен и енергиен център. Счита се за едно от най- енергийните места в България. Връщане в Пампорово. Нощувка.

Втори ден:
Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Смолян. Името на града идва от славянското племе смоляни, които живеели по тези места през VII век. Днешния Смолян е създаден през 1960 г., след обединяването на трите села: Смолян, Райково и Устово. В града може да се насладите на прекрасната гледка от родопски къщи във възрожденски стил, сред които са Пангаловата къща, Хаджиивановата къща. Други забележителности са Сводестият мост (Бейската кюприя), над река Черна, от XVIII век, Исторически музей, Мазолевата чешма, църквата Св. "Неделя", Църкви "Свети Георги", "Света Богородица", "Свети Теодор Стратилат", "Свети Висарион Смоленски", Планетариума. Възможност за посещение на Художествената галерия; свободно време за обяд и разходка – ок 2 часа.
Храмов комплекс „Св.Панталеймон“ е основан от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988 г и се прекръства на Христина. Църквата "Св. Пантелеймон" е изградена с дарения за три години и през 1998 г е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. 2006 г нова църква с патрони светците лечители Св. Св. Козма и Дамян. През 2008 г фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. Отпътуване за София.
Пристигане в София след 19.00 часа.