Екскурзии с автобус

ПРАЗНИК НА СЛАНИНАТА И ГРЕЯНАТА РАКИЯ В АПРИЛЦИ
Маршрут: София-Априлци-Троянски манастир-Орешака-София

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 35  лв.
Програма
Цени
Видео
Важно е да знаете
Каним ви на уникалния Празник на сланината и греяната ракия!
Поредна година в гр.Априлци се провежда станалият традиция кулинарен празник на сланината и греяната ракия. Гостите на града ще могат да опитат от различни кулинарни изкушения приготвени със сланина, както и да дегустират майсторски приготвена греяна ракия.
Празникът винаги се провежда в деня преди Месни Заговезни – тази година Месни Заговезни е на 23-ти февруари. Месни Заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Освен традиционната кулинарна изложба на ястия, приготвени със сланина, гостите ги чакат много смях и забавления. Тази година на празника ще се допускат само местни производители на сланина и ракия, както и местни граждани, предлагащи продукти на скара. За целта организаторите на празника ще раздават на всички местни стопани специални стикери, с които да удостоверяват местния произход на стоките, които предлагат.
Най-голямата атракция е приготвянето на така наречената „бабина гозба“ - която се прави в огромен тиган от 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Не бива да пропускате и конкурса за най-добра домашна ракия.

ПРОГРАМА:
Отпътуване в 7,30 ч от гр. София. Посещение на
празника в град Априлци –
провежда се на площада в центъра на града. Посещение на
Новоселския манастир Света Троица
и поклонение пред подвига и мъченичеството на монахините и свещениците от светата обител по време на Априлското въстание. Скоро Св. Синод на Българската православна църква канонизира Новоселските мъченици, определяйки датата 9 май (деня на тяхната страдалческа кончина) за техен празник. Свободно време. Отпътуване за
Троянския манастир и
изложението на занаятите в Орешака.
Следобяд отпътуване за София и пристигане вечерта.