Карнавали и фестивали

ПЕГЛАНА КОБАСИЦА в Пирот с посещение на Зайчар и ФЕЛИКС РОМУЛИАНА - 2 дневна
Маршрут: София-Зайчар-Феликс Ромулиана-Пирот-София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 139  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Програма

1 ден.
Отпътуване в 7,30 часа от СОФИЯ. Преминаваме ГКПП ВРЪШКА ЧУКА и достигаме Зайчар. Посещаваме с местен екскурзовод късноримския укрепен дворец и мемориален комплекс на Гамзиград-Ромулиана /Дворец и резиденция/ на император Галерий - част от световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. Посещение на музея в гр. Зайчар, където са изложени изключителните мозайки от Гамзиград и други артефакти, намерени в района. Настаняване в хотел в района на град Зайчар. Вечеря богато меню със сръбски специалитети. Нощувка.

2 ден.
Закуска. Отпътуване за Пирот за участие във Фестивала „Пеглана кобасица“.

През 2019 година фестивалът ще се проведе за девети път.. Според поверието, „Пеглана“ прави мъжете по-силни, а жените – по-палави. Причина за това е в изобилието от изкустно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса. Именно Пирот и района се славят като най-изкусни производители на прочутата луканка. Местните на шега я наричат „сръбската виагра” заради невероятния вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място, заради качествата й на най-добро мезе към всички видове ракия и вино.
Смята се, че историята на „пеглана“ започва още от Османската империя, поради което в нея не е прието да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, подбира се най-доброто без излишна тлъстина. Според ценителите, ако се консумира гореща се усеща по-силно нейния приятно лютив вкус.Най-подходящото време за продукцията е периодът между началото на ноември и края на декември, тъй като тогава температурите са най-подходящи за производството на този местен деликатес. Те трябва да бъдат между – 5 и + 5 градуса по целзий с минимална влажност на въздуха. След като се напълни, колбасът се оформя като подкова и се оставя да съхне. Именно тук се проявява майсторството на производителите. На всеки 2-3 дни „пеглана“ се изглажда, пресова и оформя, обикновено с помощта на стъклена бутилка, внимателно и на ръка. Така се отстранява излишната влага и въздушни мехурчета в сместа. От този процес тя получава и своето име, което буквално означава „изгладена”. Освен богата история и невероятен вкус, пеглана има още едно голямо предимство – в нея всичко е натурално и не се слагат никакви консерванти и оцветители.
Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини, произведени от комшиите. По щандовете в Спортния дворец Kej има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, айвар,боб и леща. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси. И всичко това е под звуците на сръбска музика.

Спирка за снимки на крепостта на Пирот. Свободно време в града и посещение на фестивала. Отпътуване за София през КПП Калотина. Пристигане на стадиона вечерта.