Карнавали и фестивали

ГЕРГЬОВДЕН И ПРАЗНИК НА ЧЕВЕРМЕТО В ЗЛАТОГРАД
Маршрут: София-Златоград-Татул-Каменната сватба-Кърджали-София

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 04.05.2019 г.


от: 198  лв.
Програма
Цени
Видео
Важно е да знаете
Програма на екскурзията
Дата: 4-6май 2019

3 дни/ 2 нощувки със закуски+2 вечери в ресторанта на Спа хотел "Александър" ***+музикална програма на вечерите

1 ДЕН.
Отпътуване в 7 от стадион Васил Левски по маршрут София-Златоград, където в 12 часа празникът на „Златоградското чеверме“ ще започне с тържествено откриване от кмета и гости на Златоград. Програмата, изпълнена с участия на фолклорни групи от всички краища на България ще продължи до късно вечерта на площада. Празникът е организиран от община Златоград с над 120 агнешки чевермета, курбан, родопски песни и кръшни хора. Свободно време. Вечеря по меню в ресторанта на Спа хотел Александър с богата програма на гостуващи изпълнители. Нощувка в хотел 2 ** ВЪРБИЦА, намираш се на 200 метра от площада на "чеверметата".

  • Очаквайте повече информация за участниците в програмата, както и менюто за вечерите !

2 ДЕН.
Закуска. Посещение и разглеждане на архитектурно-исторически резерват Златоград - докосване до духа на отминалите времена – една от най-старите църкви в Родопите, Музея на образованието, Музея на съобщенията в Родопите и др. Опитване на прочутото златоградско "въртяно" кафе, варено на пясък и баклава с локум. Свободно време По обяд, само че сега в Стария град ще има отново Празник на чевермето с богата културна програма на мегдана между занаятчийските работилници. Вечерта празнична вечеря с гергьовско агне и музика в ресторант „Александър“ Нощувка.

3 ДЕН.
Закуска. Отпътуване за село Татул. Основната част на светилището е възникнала в късната бронзова епоха (XVII-XI в.пр.Хр.). Около IV-III в.пр.Хр. е изградена внушителна каменна стена, а северно от него е изграден храм. През I-IV в. комплексът е доизграден. Новите сгради и помещения са от ломен камък и хоросан. Откритите находки доказват внос на предмети, което е доказателство за значимостта на обекта и неговата популярност извън пределите на Тракия. Има предположение, че тук в древността са извършвани астрономически наблюдения, неразделна част от ритуалните практики извършвани там. Легендата разказва, че тук е гробът на Орфей. Свободно време за разглеждане на светилището. Отпътуване за Каменната сватба на около 4 км източно от град Кърджали, край село Зимзелен. Тази природна забележителност е едно от най-интересните скални образувания от т.нар. Кърджалийски пирамиди, разположени по ридовете Каяджик и Чуката в Източните Родопи. Скалните образувания достигат височина до 10 м и са разположени на площ от 50 дка. Според научните хипотези Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скалите риолитови туфи. По-късно, след като морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси/лек пешеходен преход до Каменните гъби-около 10 минути/.
Отпътуване за Кърджали, свободно време за обяд. Пристигане на стадиона в София вечерта.

Информация за настаняването
Хотел “Върбица”
Разположен в новия градски център, на около 400 м от Етнографския ареален комплекс, хотел "Върбица" е е много удобен за настаняване на големи групи, „зелени училища“ и организирани туристи на БТС. Сградата е триетажна и предлага настаняване в стаи с две или три легла със самостоятелни санитарни възли и кабелна ТV. На разположение на гостите еи /конферентна зала/зала за тихи игри.
Хотел "Върбица" има собствен ресторант с капацитет 70 места. В него по предварителна заявка се извършва изхранването на настанените групи. Заведението предлага ястия на жар, жива музика и DJ.