• 25.04. - Уикенд в Текирдаг, пакетна цена 250 лв на човек; потвърдено отпътуване от София, Самоков, с. Елешница, Средногорие и Пловдив. *2025 г - *29.03. - еднодневна екскурзия Боженци и Трявна, цена 55 лв за един човек; *05.04. - двудневно автобусно пътуване до Серес и Нигрита за посещение на черквата Свети Георги, нощувка със закуска в гр.Серес, пакетна цена от 145 лв при отпътуване от София.

Еднодневни екскурзии

Еднодневна екскурзия до Боженци и Трявна
Маршрут: Бухово-Боженци-Трявна-Бухово

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати: 29.03.2025 г.


от: 55  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
  • Програма: 29.03.2025 г.:
Отпътуване 7.00 ч от гр. София, пл Сточна гара; в 07.30 ч от гр.Бухово - Културен дом, отправяне в посока село Боженци и град Трявна. Пътуваме по магистрала Хемус посока град Варна. Кратка попътна спирка на с. Български извор, за закуска или чаша кафе. Пристигане в БОЖЕНЦИ около 10.30 ч.
  • Селото е уникален архитектурно-строителен резерват, сгушен в полите на Тревненския балкан на Стара Планина. Легендите разказват, че селото е основано от девойката Божана, която в далечната 1393г. бяга от турците и се заселва именно тук в близост до малката рекичка. В последствие жителите на селото били наречени боженците, които били изключително находчиви и станали известни абаджии, кожари, ковачи и търговци на добитък. Интересни места, които ще посетим са възрожденски къщи, черквата св. Пророк Илия и работилница за пречистване на восък. Атмосфера на спокойствие, тишина и тесни калдъръмени улички, които ще ни отведат до страноприемницата, където ще хапнем старопланински гозби. Време за обяд.
В 13.00 ч. отпътуване за възрожденското градче ТРЯВНА, известно като най-красивият планински град в България. Пристигане около 14.00 ч.
  • Посещение на Даскаловата къща с уникална възрожденска архитектура и богато вътрешно оформление с тревненски ажурни дърворезби. Даскаловата къща впечатлява посетителите с резбовани тавани и дървени слънца, които галят окото на посетителя, а до нея ще преминем по стария каменен гърбав мост, свързващ чаршията с площада.
  • Ще посетим църквата "Св. Архангел Михаил", която е построена в чест на българските царе Асен и Петър, които разгромяват войските на византийския император. В забележителната църква се съхраняват уникален резбован иконостас и ценна реликва от надпрестолния кръст изработен от палисандрово дърво с резбовани 12 библейски сюжета.
  • Ще бъдем на площад „Дядо Никола“, който е най-значимият и уникален цялостно запазен възрожденски площад в ансамбъл с прочутата тревненска часовникова кула, която художници от цял свят пресъздават на своите платна.
В следобедните часове отпътуване по обратния маршрут и пристигане вечерта в Бухово и София, след 20.00 ч.

Пакетна цена за един човек, възрастен и дете: 55 лв.
В цената е включен транспорт по маршрута, посещения по програмата, водач-екскурзовод от ТО.
В цената НЕ са включени такси за посещаваните обекти:
  • Музейни обекти на територията на с. Боженци: къща-музей „Баба Райна“, къща-музей „Дончо Попов“ и музей – работилница „Менгема“ с включена беседа на български език. Цена за входни такси: преференциална цена за туристите от Атлантис Тур - 6 лв.
  • Трявна - Даскалова къща, входна такса 5 лв. възрастни, 3 лв. пенсионери и 2 лв. учащи.