• 25.04. - Уикенд в Текирдаг, пакетна цена 250 лв на човек; потвърдено отпътуване от София, Самоков, с. Елешница, Средногорие и Пловдив. *2025 г - *29.03. - еднодневна екскурзия Боженци и Трявна, цена 55 лв за един човек; *05.04. - двудневно автобусно пътуване до Серес и Нигрита за посещение на черквата Свети Георги, нощувка със закуска в гр.Серес, пакетна цена от 145 лв при отпътуване от София.

Екскурзии в Гърция

Пътуване до Нигрита
Маршрут: София-Серес-Нигрита-София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 05.04.2025 г.


от: 145  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Предлагаме ви, не просто пътуване, а изцеление на духа и тялото.
  • Програма за поклонническо пътуване до град Нигрита, Гърция
период на пътуването: 05.04.-06.04.2025 г.
  • Първи ден: Отпътуване в 07,45 ч от гр. София, пл Сточна гара, бензиност Лукойл; пътуване по магистрала Струма в посока Серес, минаване на ГКПП Кулата. Пътуване посока манастир Свети Йоан ПРЕДТЕЧА, където ще се насладим на прекрасния иконостас в черквата, дело на дебърски майстори. След посещението на Светата обител отпътуване за град СЕРЕС; време за разходка и обяд в града. Настаняване в хотела, който се намира в близост до всички градски забележителности, магазини, многобройни кафенета и таверни.
Днес Серес е модерен и красив град с интересна архитектура, паркове и паметници. Интересно е да се посети - по желание и при интерес от страна на туристите, Археологическия музей, с вход свободен, който е на централния площад и в миналото е бил безистен /покрит пазар/, на пешеходно разстояние от хотела. Заслужава си да се посети и базиликата "Св. Теодорос" от ХIII в., известна със своите стенописи, само един от които е оцелял след пожара през 1913 г. Улица "Етникис Андистасеос" е най-оживеното място в града. Тук можете да се разходите по магазините или да седнете за едно кафе и сладкиш в някое от многобройните кафенета и сладкарници. Над града се издига древният Акропол /Кулас/, използван от римляни, византийци, българи и османци за защита на града. Нощувка.
  • Втори ден: Ранна закуска и в 07.00 ч отпътуване за гр. Нигрита.
Пристигане в града и посещение на черквата „Свети Георги“, където ще присъстваме на сутришната литургия (07.00 ч-09.00 ч), когато се излагат мощите на Светеца за поклонение. Време за кафе, почерпка, в двора на черквата, където около 11 часа се изнася молебен. Посещение на градския етнографски музей, който е на пешеходно разстояние от черквата.
Време за обяд и разходка в града. В ранния следобяд, ок 14.00 ч, отпътуване по обратния маршрут; пристигане в София, Бухово, Елешница късно вечерта.

Град Нигрѝта се намира в дем ВИСАЛТИЯ, област Централна Македония. Градът има 4900 жители според преброяването от 2021 година. Разположен е на 23 километра южно от град СЯР (Серес) в Сярското поле, в северното подножие на Богданската планина(Вертискос). Река Сърпа отделя на северозапад едноименната махала Сърпа, която в миналото е самостоятелно селище. Съществуват няколко етимологии на името Нигрита – от лично име, от Неос Агрос, тоест ново поле или от формата Игрита (Ιγρίτα), спомената в кондиката на Сярската митрополия.
Черквата Свети Георги е православна, част от Сярската и Нигритска епархия, забележителен пример за храмова архитектура. Изградена е в три последователни фази – първата е от XVI век, а последната от края на XVII – началото на XVIII век. Вероятно на нейно място е имало по-малък храм от късно византийската епоха, откогато са и първите сведения за съществуването на града. При реконструкция през 2006 година на светата трапеза, е открита бележка, сгъната в олтара заедно с мощи на Свети Трифон и Свети Пантелеймон. Бележката е от митрополит Йоаникий III Серски, който казва, че храмът е осветен от него на 3 април 1753 година, втори ден на Великден.
  • Знаете ли, че... Някога градчето е било известно с тъкането на „аладжи“ и производство на медни съдове, които били разпродавани надлъж и на шир. Днес Нигрита има изключително известно производство на Спирулина - микроводорасло с характерен синьо-зелен цвят, което се използва за хранителна добавка, а също така и ферма за производство на скъпо магарешко мляко. Нигрита е известна и с традиционно отглеждане на лозя. В последствие местните прилагат специална техника за съхранение на виното, оставяйки го да отлежава в голямата кофа, където се пресовало гроздето. Тази техника придава на виното специален и различен вкус и аромат.