• 24.02. - Еднодневна екскурзия до ОДРИН, за разходка и шопинг - пакетна цена 55 лв на човек, отпътуване от София, Бухово и Средногорие.*23.02. - ОДРИН, двудневна екскурзия, 1 нощувка със закуска в хотел в центъра на града, близо до пешеходната търговска улица и джамията Селимие - пакетна цена: 135 лв на човек. *ТРЕТИ МАРТ в Куршумлийска баня, две нощувки със закуски, една стандартна вечеря и една празнична, 02.03.-04.03.2024 год.; пакетна цена 459 лв на човек в двойна стая. *09.03. - САНДАНСКИ, отново в хотел Спартак 4зв, нощувка със закуска и вечеря в ресторанта на хотела; ограничени места.*23.03.- Първа пролет - УИКЕНД в етно село Стара планина, нощувка със закуска и вечеря с музика и настроение, пакетна цена за един човек от 175 лв при отпътуване от София.

Одрин - градът на лалетата - любопитно

Одрин - полезна информация, Одрин - екскурзии с Атлантис Тур. Одрин - туристически забележителности. Одрин - шопинг с Атлантис Тур.

 

 
Одрин - градът на лалетата  
Защо го наричат така ли? Ами след малко ще узнаете...
 
      Хайде малко да попътуваме! Този път към...Одрин!
Градът на лалетата! Защо го наричат така ли? Ами след малко ще узнаете...
Топъл декемврийски ден. Навлизаме в града. В далечината са кулите на джамии, а отдясно - три червени лалета! На пръв поглед - несъвместимо като стил, култура или каквото и да е. Но само на пръв поглед.
Според легендата, мястото на което днес се извисява прочутата 
Селимийе джамия, е било на еврейка, която е отглеждала лалета. И която дълго време е отказвала да продаде земята си за строеж на джамията, защото е имала много редки видове лалета. Но след поредния отказ, за една нощ, всичките й цветя увехнали и еврейката приела това като знак от бог и тогава решила да продаде земята си, за да бъде построена най-голямата в Турция джамия - тази на султан Селим.
Одрин е разположен в европейската част на Турция, близо до мястото където Тунджа и Арда се вливат в река Марица. Основан е през 10 в. Пр.н.е. от тракийското племе одриси. През 125 г. градът е завзет от римският император Адриан, в чиято чест е наречен Адрианопол. По-късно става византийско владение. През 12 в., по време на 
Третия Кръстоносен поход кайзер Фридрих Барбароса установява тук зимната си квартира. 
Градът е превзет от османските турци през 1369 г. и служи за тяхна столица до падането на Цариград през 1453 г.
Одрин е столица на съвременна провинция със същото име и има население над 150 000души.
В областта около Одрин са се провели над 15 големи битки и обсади от античността до днес. Българите са побеждавали край Одрин византийците неколкократно. Първи 
хан Кардам разбива голяма византийска армия край Одрин. Хан Крум превзема града в 813 г. През септември 914 Цар Симеон влиза победоносно в Одрин, в 921 след обсада градът отново се предава на Симеон и е включен в границите на България. На 15 август 1002 г. цар Самуил отново превзема града. Важна за европeйската история е битката при Адрианопол, когато гражданите на Одрин издигат българските знамена над крепостта и на 14 април 1205 цар Калоян разгромява тежко въоръжената рицарска армия на Латинската империя и пленява императора й Балдуин I.
В новата история особено значение има 
обсадата на Одрин по време на Балканската война (1912-1913). Гарата на Одрин - Караагач, е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята, което е извършено от български самолет на 29 октомври 1912 г. На 13 март 1913, крепостта е превзета от българските войски, а днес в България датата се чества като ден на Тракия.
В Одрин са живели към 10 000 българи, а в областта над 40 000. Най-компактно българите в града са населявали кварталите "Барутлук махлеси" (източно от цетъра на стария град) и „Узункалдаръм махлеси“ в югоизточната част на стария град. Те създадават възрожденско българско класно училище, прераснало в Одринска българска мъжка гимназия с пансион, българска девическа гимназия с пансион, българска католическа гимназия на отците възкресенци с пансион и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. До 1913 г. и унищожаването на Българската Екзархия, в града действат няколко български храма. Днес са запазени 2 - действащата „Свети Георги“ и "Св.Св.Константин и Елена". Голяма част от българите са изселени или убити през 1913 г., когато България губи Междусъюзническата война и после след 1920 г. В днешно време в Одрин няма българско население, но е възстановен българският културен център и функционирането на едната от българските църкви в квартал "Барутлук", разположена на около 500 м. източно от знаменитата джамия "Селимие".
От 1922 г. вследствие на Първата Световна война Одрин е турско владение. 
Основната забележителност в града е прочутата 
джамия Селимие. Според легендата, първоначално джамията била с 1000 прозорци. Но тъй като на турски език цифрата 1000 звучи кратко, незабележимо, султан Селим заповядал да зазидат единият от прозорците и така останали 999... Това звучало вече по съвсем друг начин. 
Други забележителности на Одрин са 
Старата Джамия, Джамията на Мурад, Джамията с трите галерии, местността Сарай Ичи северно от града, където са били султанските дворци . Интересно място е и стария покрит Базар от 15 в. В центъра на Одрин, както и прочутият кервансарай на Рустем Паша, който днес е превърнат в престижен хотел.
 
 
                                                                          НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: