Еднодневни екскурзии

За един ден до Хисаря и Старосел
Маршрут: София - Хисаря - Старосел -София

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 39  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Еднодневна екскурзия до гр.Хисаря и с.Старосел
посещение на църквата Свети Пантелеймон и Археологическия музей в Хисаря

Програма:

Тръгване в 07.00 часа от гр.София/ гр.Бухово/ село Елешница; пътуване посока гр. Хисаря; пристигане в
гр. Хисаря -
възникнал през античността като част от Римската империя, с неговите паркове и термални извори. Съхранил многовековната си история като доказателство за множеството антични паметници и останки от римското селище Ауугосте, които са добре запазени и до наши дни. Посещение на
църквата Свети Пантелеймон,
този храм е един от най-красивите и посещавани такива в града, намира се в центъра на града и е построен през 1889 г. Патронът на храма –лечител от ранното християнство е покровител на гражданите и гостите на Хисаря. През периода 1999 – 2004 г. църквата е ремонтирана със средства на дарители и изписана отново отвън и отвътре. Фреските са дело на художника Мирослав Асенов от гр. Луковит.
Посещение на Археологическия музей -
експозицията му отразява хилядолетната материална и духовна култура в Хисаря и неговия район от новокаменната епоха (V хилядолетие пр. Хр.) до Възраждането. Свободно време за разходка в центъра на града.
В ранния следобяд отпътуване за
с. Старосел.
Това е мястото със струпване на най-много гробници и тракийски храмове в цяла България. В района на Старосел има 9 могили с уникални архитертурни елементи и цветна украса. Могилите са проучени, но не са отворени за посещение. В района се намира най-големият Тракийски култов комплекс с мавзолей "Четиньовата могила", открит и разкопан през 2000 г. от проф. Китов.
Посещение на винарна "Старосел",
където ще имате възможност да разгледате избата и да видите целия процес на производство на вино.
Отпътуване за гр. София след 16:00 ч.; пристигане вечерта.