• 22.05. - Източна и Западна Тракия, пет дни, 4 нощувки, пакетна цена от 475 лв на човек; *01.06. - Дойранско езеро, два дни, нощувка със закуска и вечеря, пакетна цена от 218 лв на човек.

Други градове

На разпети петък в Килифаревския манастир
Маршрут: София–Килифаревски манастир–Велико Търново–София

Продължителност: 1 дни

Дати:


от: 53  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
  • Програма, 03.05.2024 г.:
Отпътуване в 6.30 ч от София – площад Сточна гара, бензиност. Лукойл, в 7.00 от Бухово – Културен дом, в 7.15 ч от Елешница, пътуване посока Килифаревски манастир, кратка попътна спирка на Български извор за закуска или чаша кафе. Пристигане в историческия Килифаревски манастир около 11.00 ч.
  • Тук на десния бряг на река Белица се намира древната Света обител, която през 14в. под ръководството на Теодосий Търновски изпъква като значимо религиозно и книжовно средище на Втората българска държава. Тук получават образованието си Патриарх Евтимий, Киприан и много други български и чужди духовни учители. В главната църква на манастира "Света Богородица" ще станем съпричастни с изнасяне на светата Плащеница. На Велики петък светата Църква възпоменава Господните страдания. Този ден е най-свещеният за християнството, а ние като добри християни ще преминем под Плащеницата божия ,за да погребем греховното и тленното и да очистим душите си.
Около 12.30 ч отпътуване за старопрестолния град Велико Търново.
  • Ще минем покрай Царевец, където велики владетели от Второто българско царство управляват, защитават и укрепват владенията на България. Ще се докоснем до неповторимата атмосфера от Средновековието там, където братята Асеневци издигат Търновград като един от най-големите културно-политически и религиозни центрове на българските земи, а и на целия Балкански полуостров. Време за обяд и разходка. Няма как да пропуснем и символа на занаятчийско-търговския характер на стария град. По тесните улички на старата столица от средновековието ще се пренесем във времената на българското възраждане по най-романтичната улица на Велико Търново - Самоводската чаршия. Там по калдаръма между възрожденските къщи с надвесили чардаци, цветни мушката в раздвижената градска архитектура ще надникнем в действащите и до днес грънчарници, оръжейна, резбарска и иконописна работилница или пък в известната тъкачница и работилницата за кадаиф. Ще се насладим на топли катми с прясна лимонада или пък ще пийнем горещо кафе на пясък в известна шекерджийница.
В следобедните часове отпътуване по обратния маршрут, пристигане в София и другите населени места късно вечерта, след 20.00 ч.