Планина

Родопа планина – покоряваща и примамливо непозната!
Маршрут: София – Банско – Долно Дряново – Доспат - Пещера - София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 90  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Родопа планина – чудна, покоряваща и примамливо непозната!
Период на пътуване: 10.08. - 11.08.2019 г.
Организирано пътуване с автобус по маршрут:
София – Банско – Долно Дряново – Доспат - Пещера - София

Програма:

10.08., събота -
Отпътуване в 07.00 часа от ул. Оборище (началото на ул. Оборище - между пл. Храм-паметник Александър Невски и бул. Васил Левски) в СОФИЯ.
Спиране за почивка в
БАНСКО –
време ок 1 час за разглеждане и разходка из града-музей. Банско като селище съществува още от ІХ-Х в. През 1576 г. е споменато за пръв път в османски документ. В старата част на града има 150 паметника на културата. В града ще имаме възможност да посетим църквата и къщата-музей Н. Вапцаров. Възможност да се потопите в атмосферата на Джаз фестивала, който се провежда традиционно през август в града.
Продължаване по маршрута и пристигане в община Гърмен, където край село
Долно Дряново се намира мегалитен комплекс Градище
или още наричан „Изчезналият град на Великаните“. Посещението на мегалитния комплекс с пълна обиколка трае 2 ч и половина - 3 часа.
Култовият комплекс е открит през 2000 год от проф. Тодор Бояджиев. До 2006 год професорът не дава гласност за находката си. След публикации в печата, то става известно на археолозите и обществеността. Гигантските глави и долмени съществуват в тази част на Родопите от хилядолетия. В момента е обособено селище с водач, с помощта на който по определени обезопасени пътеки могат да се обиколят и видят всички каменни образования. Най-забележителни от тях са глава „Владетел I“, глава „Стражата“; долмен с астрономическо значение – този долмен е служел за наблюдение и измерване на движението на слънцето и небесните тела, за отчитане годишните времена. Трите камъка образуват „П“ образен процеп, който е ориентиран в посока Изток-Запад. За посещениие на комплексът са ви необходими удобни обувки и подходящо за разходка в планината облекло. Важно! Комплексът може да се обходи и разгледа детайлно само при сухо време! Време за обяд на територията на комплекса;
Отправяне към комплекс Прав Камен; настаняване и свободно време за почивка; нощувка.

11.08., неделя -
10.00 часа напускане на комплекса и отправяне към
ДОСПАТ.
Разходка покрай язовира и време за обяд.
Отпътуване за Пещера през живописен път, откъдето се разкриват чудни гледки към родопските язовири и поляни. Спиране и престой един час в
ПЕЩЕРА
за кафе, пазаруване и разглеждане на града. Какво могат да разгледат гостите на града -
Исторически музей –
експозицията е разположена в 5 зали. Притежава богата колекция от над 8000 експоната, разкриващи живота на територията на общината от периода на неолита. През последните години особено внимание се обръща на археологията в раздел „Праистория“. Находки от този период участват в национални и международни изложби.
Художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“ –
създадена е през 1996 г. Фондът й наброява над 350 картини, графики, скулптури, малка пластика, дърворезба и др. Във фонда на галерията се съхраняват творби на проф. Веселин Стайков, доц. Стоян Раканов, Мира Лихчанска, Тодор Хаджиниколов, Никола Димитров, Елена Грънчарова, Владимир Рилски и др.

Музей в крепостта Перистера (южната кула).

Църквата „Св. Димитър“
е сред малкото запазени паметници от епохата на Възраждането в България. Строена е в периода 1825 – 1831 г. от известните пещерски строители архитектон Кузман Мичов и първомайстор Питър Казов (Казоолу). Тя е трикорабна, кръстокуполна с притвор и галерия. Техниката и технологическият подход при строежа ѝ е аналогичен на подходите при строежа на най-големите и репрезентативни култови сгради от 19 век. Иконостасът е резбован през 1910 г., но иконите са от 19 век. Особено ценни със своите иконописни достойнства са иконите: „Богородица Одигитрия“ (17 – 18 век), „Велик архангелски събор“ (1830 година), „Св. Димитър“ (19 век). Оригинални са и стенописните изображения в интериора на храма. В централния купол е изписан Христос, а в олтарната част впечатляват богатите композиции „Богородица ширшая“, „Благовещение“ и някои старозаветни пророци.
Късноантичната и средновековна крепост Перистера („Гълъбовата крепост“)
се намира на 0,8 km северно по права линия от центъра на град Пещера, в самия край на града вляво от пътя за град Пазарджик. В центъра на мястото има по-стар комплекс от камъни на вероятно тракийско светилище с изсечени скални стъпала. В края на хълма археолозите намират глинени погребални урни с формата на саркофаг, каквито е трудно да се открият при повечето тракийски погребения. Цитаделата на крепостта се разпростира на 3 декара, а вторият пояс крепостни стени загражда 12 декара. Има и трети, най-външен пояс, който тепърва ще се установява. Хълмът, на който е разположена, е известен като Св. Петка, а името Перистера (гълъб, гълъбово място) е споменато за първи път от Иван Попов в неговото изследване „Страници из миналото на Пещера“. Името на крепостта и хълма идват от намиращата се в подножието им църква „Св. Петка“. За останките от крепостта съобщават Ст. Захариев и К. Иречек съответно през 1845– 1850 г. и 1883 г. Обявена е за паметник на културата с национално значение (2012 г.) По проект по програма „Регионално развитие“ за реставрация, консервация и социална адаптация е извършена частична реставрация на крепостните стени, пълно възстановяване на южната кула (превърната в музей), изградена е съпътстваща инфраструктура. Изградени са 4 беседки за отмора на посетителите и допълнителна пътека за хора в неравностойно положение. Открита е за посещения от 22.05.2014 г.
Прибиране в София в късния следобед.

Информация за настаняването
https://vila.bg/complex-prav-kamen-3011.html