Планина

Родопа планина – покоряваща и примамливо непозната!
Маршрут: София – Банско – Долно Дряново – Доспат - София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 90  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Родопа планина – чудна, покоряваща и примамливо непозната!
Период на пътуване: 05.10. - 06.10.2019 г.
Организирано пътуване с автобус по маршрут:
София – Банско – Долно Дряново – Доспат - София

Програма:
Първи ден:
Отпътуване в 07.00 часа от ул. Оборище (началото на ул. Оборище - между пл. Храм-паметник Александър Невски и бул. Васил Левски) в СОФИЯ.
Спиране за почивка в
БАНСКО –
време ок 1 час за разглеждане и разходка из града-музей. Банско като селище съществува още от ІХ-Х в. През 1576 г. е споменато за пръв път в османски документ. В старата част на града има 150 паметника на културата. В града ще имаме възможност да посетим църквата и къщата-музей Н. Вапцаров. Възможност да се потопите в атмосферата на Джаз фестивала, който се провежда традиционно през август в града.
Продължаване по маршрута и пристигане в община Гърмен, където край село
Долно Дряново се намира мегалитен комплекс Градище
или още наричан „Изчезналият град на Великаните“. Посещението на мегалитния комплекс с пълна обиколка трае 2 ч и половина - 3 часа.
Култовият комплекс е открит през 2000 год от проф. Тодор Бояджиев. До 2006 год професорът не дава гласност за находката си. След публикации в печата, то става известно на археолозите и обществеността. Гигантските глави и долмени съществуват в тази част на Родопите от хилядолетия. В момента е обособено селище с водач, с помощта на който по определени обезопасени пътеки могат да се обиколят и видят всички каменни образования. Най-забележителни от тях са глава „Владетел I“, глава „Стражата“; долмен с астрономическо значение – този долмен е служел за наблюдение и измерване на движението на слънцето и небесните тела, за отчитане годишните времена. Трите камъка образуват „П“ образен процеп, който е ориентиран в посока Изток-Запад. За посещениие на комплексът са ви необходими удобни обувки и подходящо за разходка в планината облекло. Важно! Комплексът може да се обходи и разгледа детайлно само при сухо време! Време за обяд; отправяне към комплекс Прав Камен; настаняване и свободно време за почивка; нощувка.

Втори ден:
Закуска, в 10.00 часа напускане на комплекса и отправяне към
ДОСПАТ.
Разходка покрай язовира и време за обяд.
Отпътуване през живописен път, откъдето се разкриват чудни гледки към родопските язовири и поляни.
Прибиране в София в късния следобед.

Информация за настаняването
https://vila.bg/complex-prav-kamen-3011.html