• 24.02. - Еднодневна екскурзия до ОДРИН, за разходка и шопинг - пакетна цена 55 лв на човек, отпътуване от София, Бухово и Средногорие.*23.02. - ОДРИН, двудневна екскурзия, 1 нощувка със закуска в хотел в центъра на града, близо до пешеходната търговска улица и джамията Селимие - пакетна цена: 135 лв на човек. *ТРЕТИ МАРТ в Куршумлийска баня, две нощувки със закуски, една стандартна вечеря и една празнична, 02.03.-04.03.2024 год.; пакетна цена 459 лв на човек в двойна стая. *09.03. - САНДАНСКИ, отново в хотел Спартак 4зв, нощувка със закуска и вечеря в ресторанта на хотела; ограничени места.*23.03.- Първа пролет - УИКЕНД в етно село Стара планина, нощувка със закуска и вечеря с музика и настроение, пакетна цена за един човек от 175 лв при отпътуване от София.

Интересна информация за Гърция

Гърция - полезна информация, Гърция - почивки с Атлантис Тур. Гърция - туристически забележителности. Гърция почивки с Атлантис Тур.

Полезни съвети за пътуването Ви в Гърция!

Официалната валута на страната е евро. Кредитни карти се приемат във всички магазини и супермаркети. Допълнителен ориентир за пазаруващите кои карти се приемат в даден магазин, са удобно изложените логотипи на приеманите банки на входа до касите.

Валутата може лесно да бъде обменена в обменни бюра или в самите хотели. При пристигането в Гърция е необходимо да подготвите сума, съобразена с ежедневните разходи от около 50 евро на ден.

Съгласно гръцките закони, на територията на страната може да бъде внесена всякаква сума във валута, декларирането на суми превишаващи 10 000 евро е задължително.

Днес най- големите банки в Гърция са контролирани от държавата NATIONAL BANK OF GREECE и EMPORIKI BANK OF GREECE, както и частните - ALPHA BANK, PIRAEUS BANK, EUROBANK.

Бакшишите, оставяни в таверна, кафене или ресторант са около 10% от общата стойност на поръчката, а в някой заведения са включени в сметката. И нека не Ви смущава голямата сърдечност на обслужващия персонал - тук действително се радват за Ви обслужат. Традиционно сметката се донася на малка чинийка, в специална книжка или в малка чашка.


Общественият транспорт в Гърция е изключително удобен и евтин. Например, с влак Вие можете на обиколите почти цялата територия на Пелопонес, а автобусите КТЕЛ ( държавна служба на автобусни превози) имат спирки във всяко селище. Билетите се продават както на касите в гарите, така и в самите автобуси.

Такситата се използват от всички в гръцките градове, независимо от социалния статус или притежанието на личен автомобил. Всяка кола е оборудвана с фискален автомат, а през ноща тарифата е двойна.  

Като емоционален и страстен народ, гърците допълват своята реч с многобройни жестове. Поради това тук са много популярни всевъзможни hands free и bluetooth, които освобождава ръцете (за тях жестикулирането е също толкова неизменна част от разговора, като речта: няма никакво значение, че говорещия не вижда събеседника!)

Всички гръцки хотели разполагат с англо или рускоговорящ персол. Не е излишно да подготвите и малък българо - гръцки речник.

За силата на усмивката: в Гърция е прието да поздравявате всички приятели и познати, продавачи в магазините и сервитьори в ресторантите и хотелите по всяко време на денонощието. И това е обяснимо: за всички е приятно да чуят пожелание за добър ден или да видят усмивка, особено, ако гръцкия език Ви се отдава трудно.

Работно време за магазини:

Понеделник, Сряда, Събота - 9:00 - 15:00

Вторник, Четвъртък и Петък - 9:00 - 14:00 и 17:00 - 20:30

Големи търговски центрове и супермаркети:

Понеделник - Петък: 9:00 - 20:00

Събота - 9:00 - 18:00

Работно време на банки:

Понеделник - Петък - 8:00 - 14:00