• 24.02. - Еднодневна екскурзия до ОДРИН, за разходка и шопинг - пакетна цена 55 лв на човек, отпътуване от София, Бухово и Средногорие.*23.02. - ОДРИН, двудневна екскурзия, 1 нощувка със закуска в хотел в центъра на града, близо до пешеходната търговска улица и джамията Селимие - пакетна цена: 135 лв на човек. *ТРЕТИ МАРТ в Куршумлийска баня, две нощувки със закуски, една стандартна вечеря и една празнична, 02.03.-04.03.2024 год.; пакетна цена 459 лв на човек в двойна стая. *09.03. - САНДАНСКИ, отново в хотел Спартак 4зв, нощувка със закуска и вечеря в ресторанта на хотела; ограничени места.*23.03.- Първа пролет - УИКЕНД в етно село Стара планина, нощувка със закуска и вечеря с музика и настроение, пакетна цена за един човек от 175 лв при отпътуване от София.

Информация за Мармарис и Бодрум

Бодрум - полезна информация, Бодрум и Мармарис - почивки с Атлантис Тур. Мармарис - туристически забележителности. Мармарис и Бодрум почивки с Атлантис Тур.

 МАРМАРИС и БОДРУМ - красотата на Турската РивиераДобре дошли в едни от най-хубавите ЕГЕЙСКИ КУРОРТИ..

Marmaris3

  През 6-ти век пр.н.е. МАРМАРИС е бил познат под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно Византия. В началото на 16 век се разгарят ожесточени битки между османците и рицарите кръстоносци за контрол над града и близките острови Додеканези.  Градът става част от Османската Империя през 1425 г., а през 1521 г. се построява крепост за предстоящото нападение над Родос, а днес е преобразувана в музей. Османския султан, Кануни Султан Сюлейман, променя името на Мимарас, който в последствие се нарича Мармарис. Легендата твърди, че след един от набезите над Родос при завръщането си султана не одобрил проекта за крепостта и възкликнал: “mimar as”, което означава “обесете архитекта”. За съжаление няма доказателства за тази невероятна история, но нека тя бъде началото на описанието за съвременен Мармарис. Мармарис има средиземноморски климат и се характеризира с горещо лято и мека зима. През летния сезон температурите могат да достигнат 45°С. Зимите са предимно дъждовни. Годишните валежи могат да достигнат 1181.8 милиметра. Много туристи избират да почиват в Мармарис през септември и октомври.

Мармарис (Marmaris) е важен пристанищен град на средиземноморското крайбрежие на Турция. Той се намира на брега, където се срещат Егейско и Средиземно море. Водата е кристално чиста, а планинските склонове са покрити с борови гори. От малко рибарско селище в миналото днес Мармарис се е разраснал до един от най-големите турски курорти. В разгара на сезона в залива на Мармарис се събират до 10 000 лодки и яхти, някои от които струват милиони, защото градът е обичан от богатите и известните. В Мармарис има разнообразие от водни спортове, няколко планински маршрута, по които може да се разходите, както и много възможности за екскурзии из крайбрежните селца.
Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на Мармарис е Ичмелер, намиращ се на 8 км. от центъра на града. В него има много хотели и живописно сливане на планина с море и страхотни гледки. Този квартал е богат на магазини екзотична природа (бял и розов зокум), различни видове палми, портокалови дръвчета. В превод името му означава "изгубен рай" и това като че ли е истина: тук има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове, вода чиято кристална чистота се дължи на вливащите в морето планински извори. А атмосферата може да се определи най-точно като "вилна": тук е пълно с цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета.
Щом стъпите на това място ще се потопите в истинска ваканционна атмосфера. Старата част на града с шумните базари и ресторанти определено си струва визитата. Ако желаете може да посетите с някоя луксозна яхта близките забележителности – Ефес, Памуккале. Марамарис се счита за един от най-хубавите егейски курорти за подводно гмуркане (скуба дайвинг).
 
BODRUM1                                                         БОДРУМ – древния град Халикарнас.
Тук е роден бащата на историята Херодот. Градът е известен и с гробницата, построена от цар Мавзол - Мавзолеят, едно от Седемте чудеса на древния свят.
Когато през 1402 г. Отоманската империя е разклатена от нападенията на Тамерлан и понася тежко поражение в битката при Анкара, рицарите-хоспиталиери от Ордена Св. Йоан от Йерусалим се възползват от случая и построяват здрава крепост на един от носовете в залива, на която дават името „Св. Петър”. За материал за крепостта рицарите използват каменни блокове от развалините на Мавзолея, разрушен от силно земетресение през ХІІІ век. Крепостта става един от основните военни центрове на рицарите, заедно с остров Родос и остров Кос.
През 1522 г. султан Сюлейман Великолепни завладява Родос и след преговори рицарите-хоспиталиери му отстъпват всички свои владения, включително и крепостта „Св. Петър” в Халикарнас. Името на крепостта, Petreum на латински, е трансформирано от турците в Бодрум и става официалното название на града.
 
През периода 1895-1915 г. крепостта служи като затвор, но през Първата световна война е частично разрушена и впоследствие изоставена. Реставрирана е в началото на 60-те години на ХХ век и днес привлича множество туристи с високите си крепостни кули, всяка една от които носи името на една от народностите на рицарите-хоспиталиери (англичани, французи, германци и т.н.), както и с богатия си музей на подводната археология.
В българската история популярност придобива в края на 19 и началото на 20 век Бодрумската крепост (Бодрум кале или Подрум кале), където са заточвани множество българи - църковни и революционни дейци.
Бодрум е разположен на едноименния полуостров, на северозападната част от залива Гьокова, срещуположно отстоящ от гръцкия остров Кос.
Днес градът е важен туристически и яхтинг-център. Той има много интересна архитектура. Всички сгради са в бял цвят и са максимум на 3 етажа. Курортният град с характерна архитектура е разположен на около 180 км. на юг от Кушадасъ и на около 270 км от най-големия град в региона - Измир. Днес Бодрум е модерен туристически център, който привлича туристите с кристално чисто море, добри плажове и мек климат. В района около пристанището, както и в съседния залив Гюмбет, където са разположени повечето хотели, ще намерите и множество заведения, кафенета, нощни клубове, дискотеки и магазини.
Докато сте на почивка в Бодрум може да посетите древният град Ефес - вторият по големина град в Римската империя и калциевите тераси на Памуккале. Също така може да се разходите с ферибот до гръцкия остров Кос. Точно на този остров Хипократовата клетва е обединила лекарите и самият Хипократ е обучавал своите млади последователи.
Това, което също може да се види в Бодрум  е музеят за подводна археология, който се намира в замък от XV век, построен от рицарите на Сейнт Джон от Родос. Мавзолеят на Халикарнас е едно от седемте чудеса на античния свят. Влизайки в Бодрум няма как да не забележите античния театър с 13 хил.зрители, в който редовно редовно се изпълняват различни концерти.