• 24.02. - Еднодневна екскурзия до ОДРИН, за разходка и шопинг - пакетна цена 55 лв на човек, отпътуване от София, Бухово и Средногорие.*23.02. - ОДРИН, двудневна екскурзия, 1 нощувка със закуска в хотел в центъра на града, близо до пешеходната търговска улица и джамията Селимие - пакетна цена: 135 лв на човек. *ТРЕТИ МАРТ в Куршумлийска баня, две нощувки със закуски, една стандартна вечеря и една празнична, 02.03.-04.03.2024 год.; пакетна цена 459 лв на човек в двойна стая. *09.03. - САНДАНСКИ, отново в хотел Спартак 4зв, нощувка със закуска и вечеря в ресторанта на хотела; ограничени места.*23.03.- Първа пролет - УИКЕНД в етно село Стара планина, нощувка със закуска и вечеря с музика и настроение, пакетна цена за един човек от 175 лв при отпътуване от София.

Балнеокурортите в България

 

Балнеокурортите в България

Велинград

В него се лекуват и почиват над 300 000 български и чуждестранни граждани и туристи. Рядко се среща такова благоприятно съчетание на балнеологични и климатични фактори, каквото има във Велинград. Това съчетание дава възможност да се лекуват с успех много заболявания.

Много и разнообразни по състав са минералните води на курорта.

През цялата година климатът е благоприятен за лечение на редица заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Курортът е профилиран за лечение на ставни заболявания от възпалителен и дегеративен характер, след травматични заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични нетуберколозно естество и стерилитет, бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни болести, възстановяване след някакво заболяване и др.

Минералните води във Велинград и тяхното лечебно действие

Местоположение

 Велинград е разположен в западната част на Чепинската котловина, в близост до условно приетата граница между Родопите и Рила - долината на река Яденица, седловината Юндола, Аврамова седловина и долината на река Дрешенец. Градът е разположен на левия бряг на река Чепинска и от двете страни на реките Луковица и Еленка. Отвсякъде е обграден от планини и ридове. Пазарджик се намира на 49 км североизточно от Велинград , а Пловдив на 85 км. Разстоянието между София и курорта е 133 км. На 31 км северно е гара Септември - от нея започва теснолинейна линия за Велинград. Чрез железопътна линия и шосе курортът е свързан на север със Септември и Пазарджик, на изток с Ракитово, Батак, Пещера и Доспат, на запад през Юндола и Куртово с високопланинската олимпийска база "Дружба", както с Юндола и Якоруда, а на юг със Сърница.

Добре маркирани пътища отвеждат до десетки исторически и природни обекти, даващи възможност за приятен отдих и отмора.

Минерални води

Минералните води на Велинград по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности, на водите на Хисаря, Баня и Наречен. Сходни са и минералните води в Красново, Костенец, Добринище, Елешница, Белчински бани и др. Това е една от основните предпоставки Велинград да се развива като първостепенен, национален и международен балнеологичен курорт.

Климат

Велинград е нископланински курорт с надморска височина 745 м. Атмосферното налягане е ниско - 693 мм живачен стълб. Средната годишна температура е 9,9°С, средната януарска е 1,89°С, средната юлска е 18,79°С. Лятото е прохладно, а зимата мека. Есента е по-топла от пролетта. Средните денонощни колебания се движат от 9,6°С до 16,2°С. Валежите са през юни, а най-слаби през март и септември. Снегът се задържа около 52 дни.

Продължителността и интензивността на слънчевото греене е голяма. Въздухът е чист и прозрачен. Няма силни ветрове и затова зимата е тиха и приятна. Иглолистните гори, силното слънчево греене и водното богатство създават условия, които влияят благоприятно на човешкия организъм.

Климатични показатели

 Като нископланински климатичен курорт Велинград предявява по-малки изисквания към организма при неговото приспособяване. Това дава възможност с успех да се лекуват алергични и белодробни, сърдечно-съдови, както и много други заболявания на нервната система и вътрешните органи.

Индикации за лечение и профилактика

 Велинградските води дължат своето лечебно действие преди всичко на минералния и газовия си състав, а също така и на редица други биологични активни вещества. Това са хидро карбонатно и силициевите съставки, сярата, и сероводородът, а също и благородният газ - радон. Минералните води стимулират сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната система. Оказват благоприятен ефект върху костно-мускулната система и ставния апарат. Подобряват обмяната на веществата и дейността на жлезите с вътрешна секреция.

 

Курортна база

 През последните години пансионатното лечение намери широко приложение.

Лечението на пансионатни начала се доближава до лечението в санаториумите. За използване лечебните свойства на разнообразните по минерален състав и температура води, бяха модернизирани и благоустроени седемте стари бани. Към тях бяха изградени допълнително вани и душови помещения. Благодарение на това днес е трудно да се познаят баните, наследени от миналото. За балнеолечение се използва и минералният плаж.

Велинград придобива все по-голяма известност като балнеологичен курорт с национално и международно значение. Повечето от болните, ползвали минералните води за балнеопроцедури, получават подобрение в една или друга степен.

Курортът функционира целогодишно

Предлагаме на вашето внимание няколко хотела подходящи за целогодишно летуване

СПА Клуб Бор 4*, гр. Велинград, www.spaclubbor.com

Първият сертифициран хотел в България от Европейската Спа Асоциация

 

 

Най-големият четиризвезден балнео хотел във Велинград, изцяло захранен с минерална вода. Построен в уникален архитектурен стил върху стари римски терми и разположен в боров парк в центъра на Велинград, Спа Клуб Бор предлага традиционни методики и най – новите постижения в грижата за здравето. Предлага 140 луксозни стаи, студия и апартаменти. На разположение са шест различни заведения, подходящи за всяко едно настроение и час на деня. Хотелската част разполага с 48 двойни стаи и 88 апартамента – атрактивни като дизайн и цветово решение. Всички стаи и апартаменти в хотела са оборудвани с плазмен телевизор, мини-бар, интернет, сателит, телефони в банята и стаята. Хотелът разполага с открит паркинг с 80 места.

Балнео хотел Свети Спас 5*, гр. Велинград,  www.svetispas.com

 

 

Балнео спа хотел „Свети Спас” - най-новият петзвезден балнеокомплекс в България, изцяло захранен с минерална вода. Хотелът е разположен в едноименната уникалната местност, на края на града, в долината на река Чепинска, сред надиплени хълмове с вечно зелени борове, обширни кадифени поляни, кристално синьо небе и южно родопско слънце… планината на Орфей. Едно земно кътче благословено с лечебен дар, което е било известно още от древността и е имало изградени римски и турски бани, а по-късно е описано и в пътеписи на Алеко Константинов и Иван Вазов. Тук, близо до балнео хотела, е най-големия минерален извор в града – Радонова баня и едно от чудесата на българската природа – карстовият извор Клептуза – най – големият карстов извор на Балканите. Хотелската част на комплекса разполага със 105 двойни стаи, 4 VIP студиa и 115 луксозни апартамента - атрактивни като дизайн и цветово решение, с божествени гледки и на юг, и на север към величествените Родопи. Всички помещения в хотела са оборудвани с LCD телевизор, мини-бар, интернет, сателит, телефони в банята и стаята. Открит и закрит паркинг със 120 места.

Бутиков Хотел & SPA Лъки Лайт, гр. Велинград, www.lucky-light.bg

 

 

 

Бутиков Хотел & SPA Лъки Лайт е наследник на добре познатия четиризвезден SPA Хотел Лайт Велинград. Разположен на тиха и спокойна улица близо до центъра на града, хотелът се утвърди, сред най-реномираните и луксозни места за отдих в областта.
Идеален, както за семейна почивка, така и за фирмено събитие или парти, Бутиков Хотел &SPA Лъки Лайт отговаря напълно на изискванията за 4 звезди, със своето перфектно обслужване и уютна атмосфера.

Хотел Здравец Wellness&SPA гр. Велинград, www.hotel-zdravets.com

 

 

Хотел Здравец Wellness&SPA****, се намира в идеалния център на гр. Велинград- СПА столицата на Балканите, не далеч от боровата гора и в близост до няколко градки парка.

С  90 стаи разположени на 4 етажа и оборудвани със съвременни удобства, минерални басейни- закрит, открит и детски, джакузи, сауна, парна баня, турска баня, кафе- градина, ресторант с 2 зали (пушачи и непушачи), тераса с гледка към центъра на града, конферентни зали, удобна локация и новооткрит модерен СПА център, хотел Здравец Wellness&SPA е перфектният избор за почивка, бизнес и приятни емоции.

Балнео хотел «Свети Спас» 5*, гр. Велинград, www.svetispas.com

Балнео спа хотел Свети Спас - най-новият петзвезден балнеокомплекс в България, изцяло захранен с минерална вода. Хотелът е разположен в едноименната уникалната местност, на края на града, в долината на река Чепинска, сред надиплени хълмове с вечно зелени борове, обширни кадифени поляни, кристално синьо небе и южно родопско слънце… планината на Орфей. Едно земно кътче благословено с лечебен дар, което е било известно още от древността и е имало изградени римски и турски бани, а по-късно е описано и в пътеписи на Алеко Константинов и Иван Вазов. Тук, близо до балнео хотела, е най-големия минерален извор в града – Радонова баня и едно от чудесата на българската природа – карстовият извор Клептуза – най – големият карстов извор на Балканите. Хотелската част на комплекса разполага със 105 двойни стаи, 4 VIP студиa и 115 луксозни апартамента - атрактивни като дизайн и цветово решение, с божествени гледки и на юг, и на север към величествените Родопи. Всички помещения в хотела са оборудвани с LCD телевизор, мини-бар, интернет, сателит, телефони в банята и стаята. Открит и закрит паркинг със 120 места.

 

Вършец

Лечебно-профилактичен курорт в Западна Стара планина богат на минерални извори с лечебни свойства. Един от най-големия и най-известния балнеологичен курорт в Северна България, разположен на 380 м над морското равнище в подножието на гористите северни склонове на Стара планина, сред неголяма долина по поречието на река Ботуня. Заобиколен е от обширни ливади и овощни градини, а в самия курорт се разстила голям (600 дка) живописен лесопарк с борови насаждения и декоративна растителност. Свързан е с автобусни линии със София (92 км) и с ж.п. линии с околните близки градове Враца, Берковица, Лакатник.

Местоположение

Най-големият и най-известният балнеологичен курорт в Северна България, разположен на 380 м над морското равнище в подножието на гористите северни склонове на Стара планина, сред неголяма долина по поречието на река Ботуня. Заобиколен е от обширни ливади и овощни градини, а в самия курорт се разстила голям (600 дка) живописен лесопарк с борови насаждения и декоративна растителност. Свързан е с автобусни линии със София (92 км) и с ж.п. линии с околните близки градове Враца, Берковица, Лакатник.

Минерални води

Бликат от няколко извора и сондажни източника с температура 36,4°С до 38°С и с общ дебит 15 л/сек или около 1 300 000 л в денонощие.

Климат

Вършец има умерено континентален (ниско долинен) климат с подпланинско влияние. Температурата на въздуха е средногодишно 10,2?С, при средно януарска - 2,1?С и средна юлска температура 21,4?С. Това характеризира климатът на курорта като смекчен умерено континентален, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика, особено при заболявания, които трудно понасят прегряващи организма климатични условия.

Индикации за лечение и профилактика

От дълги години вече в курорта успешно се повлияват преди всичко функционални разстройства на нервната система - неврози и невротични реакции, предимно от неврестенен тип, както и леко изразени психоневрози, вкл. и функционални разстройства на половата сфера. Добри лечебни резултати се получават и при някои масово разпространени сърдечно-съдови заболявания - хипертонична болест, атеросклероза и микрокардиодистрофични процеси - компенсирани форми, стабилизирани състояния след прекаран инфаркт на миокарда, ангионевроза. Благоприятно се повлияват и някои ендокринно-обменни заболявания, като затлъстяване, остатъчни явления след прекарана тиреотоксикоза, компенсирани форми на захарен диабет (преди всичко инсулинонезависими форми), климактерични състояния и подобни нарушения при мъжете.

Курортна база

Сред обширен красив парк са разположени две балнео-физиолечебници и главният питеен павилион в курорта. В близост до тях е Курортната поликлиника със специализирани диагностични и физиотерапевтични кабинети. Редица ведомства и организации разполагат със санаториуми (някои от тях със собствена балнео-физикална база), почивни домове, хотели и пансионати, теренни пътеки и спортно-профилактични терени, терени за климатолечение и профилактика и др. В курорта се ползват и добре уредени частни квартири.

Вършец разполага с различни заведения за развлечения и за приятно прекарване на свободното време, а в околностите му се посещават интересни забележителности, местности за рекреация, Клисурският манастир и др.

Курортът функционира целогодишно

Момин проход

Санитарно-курортен комплекс. Курортът се е утвърдил като лечебно-рехабилитационен център и започва да се развива след 1920 г., когато е установена радиоактивността на минералната вода и около нейните извори е разкрита банска сграда с балнеологични съоръжения от древната римска епоха. Добре се повлияват редица заболявания на дихателните органи, както и заболявания на периферната нервна система.

Местоположение

 Широко известен балнеологичен курорт в Южна България, който се намира на железопътната линия и шосейна магистрала между София (на 73 км западно от него) и Пловдив (на 83 км в източна посока). Разположен е на 530 м над морското равнище, в тясното дефиле на река Башница, в хубава озеленена местност в югозападните разклонения на планината Средна гора.

Минерални води

Събрани са в общ хидротермален източник, минералната вода е леко алкална (рН 7,7), бистра, безцветна, без мирис и с приятни питейно-вкусови качества, за което допринася и нейната малка водна твърдост.

Климат

Климатът на Момин проход е умерено континентален, с подпланински и долинен характер. Средногодишната температура на въздуха е около 10,5°С, при средна януарска около -1°С и средна юлска около 22°С. Лятото е сравнително топло и горещо, а зимата не много студена. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен докъм средата на ноември.

Индикации за лечение и профилактика

 Курортът Момин проход се е утвърдил като значителен лечебно-рехабилитационен център в страната за няколко заболявания и неговият лечебен профил има специфични особености. Значителна част от пациентите са със заболявания на периферната нервна система - хронични невралгии, неврити, полиневрити, радикулити и полирадикулити, плексити, неврофибромиозити, симпатикотрунцит, соларити, вибрационна болест. В отделен детски санаториум се приемат на лечение и рехабилитация (с удължен срок на пребиваване) деца и юноши с остатъчни явления след прекарани заболявания на централната нервна система (по изключение и с придружител) - менингомиелорадикулити и епидемичен полиомиелит, арахноидити, менингоенцефалит, травми на главния и гръбначния мозък без изразени разстройства на тазово-резервоарните функции. Заболявания на дихателните органи (от нетуберколозно естество). Хронични заболявания на дихателните пътища - ринофарингити, синуити, трахеити, бронхити с инфекциозен, алергичен или със смесен произход; състояния на възпаления след прекарани пневмонии и бронхиопневмонии, пневмосклероза в компресиран стадий, както и ранни форми на белодробен емфизем и силикоза. Тук се намира и единственото в страната клинично отделение за курортно лечение на кожни заболявания в балнеологичен курорт - себорейна екзема, други хронични екземи без гнойни процеси, професионални и лекарствени дерматити, начални форми на склеродермия и склеротичен акродермит, инхиозис, кератодермия, пруритус, десхидроза без пиодермия, хронична уртикария.

 Курортна база

 Освен две балнеолечебници, инхалаториум, питейни хидротермални източници, спортно-профилактични терени и пътеки за дозирано теренно лечение, в курорта функционират курортна поликлиника със специализирани лекарски и други диагностично лечебни кабинети и сектори, а също така санаториуми и почивни домове на различни ведомства и организации (повечето от тях със собствена балнео-физикална база), има и пансионати, както и добре уредени частни квартири.

 Курортът функционира целогодишно

Нареченски минерални бани

Нареченските минерални бани са едни от най-известните балнео-климатични курорти за лечение и профилактика на функционалните разстройства на нервната система, функционални нарушения на стомаха, жлъчните пътища, жлъчния мехур, дебелото черво. Водата има благоприятно въздействие и успешно се повлияват сърдечно-съдовите заболявания и ендокринните заболявания.

 

Местоположение

Курортът се намира в централно-средната част на Южна България, на 40 км южно от Пловдив и на 38 км от намиращия се още по на юг международен планински курорт Пампорово. Разположен е в малко дефиле по течението на река Асеница, сред богато озеленените със широколистни и иглолистни гори склонове на Средните Родопи, на височина 620-660 м над морското равнище. Наоколо се извисяват още по-високи планински плата и вериги, обрасли с горска растителност и високопланински ливади, а на места пейзажът се разнообразява с отвесни скалисти масиви от алпийски тип. С околните градове е свързан с автобусни линии, а на 22 км южно от него се намира Асеновград с железопътна гара, чрез която се свързва с цялата страна.

Минерални води

Извират от няколко естествени и сондажни източници, като преобладаващата част от тях са хипотермални (33°С), слабоминерализирани (1,558 г/л), сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви, с лека алкална реакция (рН 7,3), с умерена водна твърдост (15,4 немски градуса), бистри, безцветни, без мирис и с добри питейно-вкусови качества.

Климат

Климатът на курорта е нископланински, преходно-континентален с известно средиземноморско влияние. Средногодишната температура на въздуха е около 9,5°С, при средна януарска температура минус 1°С и средна юлска - 19°С. Лятото е топло, но не горещо, зимата е предимно мека до умерено студена, пролетта настъпва към 25 март, а топлата и слънчева есен продължава докъм 10 ноември.

Индикации за лечение и профилактика

Нареченски бани е един от най-известните балнео-климатични курорти за лечение и профилактика на функционалните разстройства на нервната система - неврози, преди всичко неврастения и неврастении реакции при други заболявания, подходящи за курортно лечение; леки форми на психостения и на хистерични разстройства, но без припадъци, леки форми на следтравмена церебрастения; функционални нарушения на стомаха и дебелото черво, дискинезии на жлъчните пътища и на жлъчния мехур; функционални нарушения в половата сфера от психо-невротично естество.

Много успешно се повлияват и сърдечно-съдовите заболявания - хипертонична болест I и II стадий, хипотонична болест, ангионевротични състояния; леки форми на атеросклероза, миокардиодистрофии, кардиосклероза, атеросклероза на периферните артерии на крайниците (без гангренозни изменения и тежко изразени форми), следтромбофлебитни състояния с остатъчни оточни явления и трофични промени.

Основна индикация на курорта са и ендокринно-обменни заболявания като захарен диабет (инсулинозависими и инсулинонезависими видове), до средно-тежки форми и без склонност към ацидоза и кома; леки форми на тиреотоксикоза, предимно след нейното лечение при наличие на остатъчни невро-вегетативни и съдови явления; затлъстяване от различен произход - алиментарно, хипокинетично, нарушения в мастната обмяна; подагра и състояния на пикочно-киселинна диатеза, фосфатурия и оксалатурия.

 Курортна база

 Нареченски бани разполагат с голяма и модерна балнео-физиолечебница с курортна поликлиника с всички необходими балнео-хидротерапевтични и други физиотерапевтични сектори и кабинети за провеждане на посочените лечебно-профилактични процедури; летен хидротермален плаж, питейни водоизточници за минерална вода, както и специализирани диагностични медицински кабинети (вкл. сексологичен кабинет), терени за спортно-профилактични игри и за теренно-лечебни маршрути и обширни лесо-паркови зони за отдих, разходки и излети на чист планински въздух. Пациентите се настаняват в модерни стационари - санаториуми (някои от тях със собствена балнео-физикална база), почивни домове и хотели.

 Курортът функционира целогодишно

Минералните извори на Огняново

Едни от най-лечебните минерални извори на Балканския полуостров и Югоизточна Европа. Възстановяват енергията и силите на човека. Елексир за духа и тялото - само за седем дни. Възвръщат младостта! Минералните извори са използвани още в античната римска епоха за лекуване на костно-ставни, неврологични, стомашно-чревни, ендокринни и др. заболявания.

Местоположение

Курортът се намира в крайната югозападна част на страната, в близост до Гърция и Югославия, на 12 км североизточно от град Гоце Делчев, в богато озеленена хълмиста местност, на 540 м надморска височина.

 

Минерални води

Минералната вода е гореща (43°С), с голям дебит - 70 л/сек, слабо минерализирана, леко флуорна, със съдържание на колоидална метасилициева киселина, с висока алкална реакци, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, с ниска обща водна твърдост.

Водата е бистра, без цвят, без мирис, по своя състав тя е близка до хисарската и благоприятства редица заболявания: костно-ставни, неврологични, стомашно-чревни, ендокринни и други.

Минералните извори са използвани още в античната римска епоха, от която са останали балнеологични съоръжения и преустроена в сегашно време банска сграда.

Климат

Климатът е преходно-континентален, нископланински, омекотен от средиземноморското влияние. Климатичните показатели създават условия за провеждане на целогодишно балнео и климатолечение.

Индикации за лечение и профилактика

 • костно-ставни заболявания

 •  неврологични заболявания 

 • гинекологични заболявания

 •  стомашно-чревни и чернодробни заболявания 

 • бъбречно-урологични заболявания

 • обменно-видокринни заболявания

 • детски, старчески и професионални заболявания

Противопоказания

 • високо кръвно налягане – 220/120 мм.

 • наскоро прекаран инсулт

 • инфаркт

 • разширени вени

 • тежка невроза

Курортът функционира целогодишно

Павел баня

Курорт с вековни традиции. Балнео-лечебен комплекс, чиято минерална вода прави чудеса с опорно-двигателния апарат на човека. От седем естествени сондажни хидротермални източника бликат минерални води с температура от 500С до 610С и с общ дебит от 16 л/сек.

Местоположение

 Курортът се намира в географския център на страната, на 95 км североизточно от Пловдив, на железопътната линия и шосейната магистрала от София до големия черноморски пристанищен град Бургас. Разположен е сред красивата и плодородна Розова долина между планинските вериги на Балкана и планината Средна гора, където цъфтят обширни градини от рози, от които се добива прочутото и зад границите на страната скъпоценно розово масло. Курортът се простира до левия бряг на река Тунджа, от водите на която се образува един от най-красивите и големи язовири в страната - Копринка. Около горещите минерални извори при археологически разкопки са открити останки от античен град, римски бани и балнеологични съоръжения, голяма християнска църква и други сгради, което свидетелства за използване на балнеолечението още в далечното минало.

Минерални води

От седем естествени и сондажни хидротермални източника бликат минерални води с температура от 50°С до 61°С и с общ дебит 16 л/сек или 1400000 литра в денонощие.

Всички води са бистри, безцветни, с приятно питейно-вкусови качества, макар и с лек мирис на сероводород, поради наличието на сулфиди, което й придава и характер на сулфидна минерална вода.

Климат

Климатът на Павел баня е умерен, преходно-континентален, при височина на курорта 400-420м над морското равнище. Средногодишната температура на въздуха е около 10,8°С, при средна температура през януари около минус 1°С, а през юли - около 22°С. Лятото е доста топло до не много горещо, освежавано от планинско-долинния вятър, водната маса на близкия язовир Копринка и залесените склонове на Средна гора. Зимата е умерено студена, но не се чувства осезателно, поради слабата ветровитост. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен продължава докъм средата на ноември.

Индикации за лечение и профилактика

Курортът Павел баня е утвърден като водещ лечебно-рехабилитационен център за заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания:

 • състояния следтравматични увреждания, особено бавно зарастващи костни фрактури; 

 • хронична остеопороза с различна локализация; 

 • първични деформиращи артрозоартрити; 

 • обменно-ендокринни артрити, остеохондропатии, дископатии, инфекциозни полиартрити; 

 • ревматоиден полиартрит и анкилопоетичен спондилартрит , контрактури, тендовагинити, миозити, вибрационна болест; 

 • хронични невралгии и неврити, плексити, радикулоневрити; 

 • ендокринно-обменни след прекарани менингомиелорадикулити, арахноидит;

 • следоперативни интервенции на гръбначния мозък (без изразени поражения на тазовите резервоари и без много затруднена походка);

Успешно се повлияват и хронични гинекологични заболявания - хронични аднексити и периаднексити, хронични метроендометрити, пери- и параметрити; безплодие вследствие посочените заболявания или поради не тежки форми на първична функционална недостатъчност на половите органи.

Курортна база

Освен с голяма балнео-физиолечебница с курортна поликлиника, оборудвана със специализирани лекарски кабинети и различни балнео-хидротерапевтични и други физиотерапевтични сектори и звена за провеждане на посочените лечебно-профилактични процедури, курортът разполага със собствена балнео-терапевтична база в почивните домове и пансионати на различните ведомства и организации. Има и добре уредени частни квартири.

В свободното си време пациентите имат възможности за приятни занимания и развлечения, както и за посещаване на интересните околности на курорта, вкл. по поречието на река Тунджа, до близкото язовирно езеро Копринка (на 2 км от курорта) и да се запознаят със забележителностите на особено привлекателния близък град Казанлък (на 25 км от Павел баня), както и с околните красиви планински местности.

Курортът функционира целогодишно

Поморие

Санитарно-курартен комплекс Поморие с лековити кални бани. Минералната вода е от особено рядко срещан вид - ниска минерализация с висико съдържание на магнезий. Температурата на водата е 200С. Лечебната лиманна кал е черна, пластична, с финна структура, богата на сероводород и хуминови киселени. От калолечението особено добре се повлияват заболяванията на опорно-двигателния апарат: костни фрактури, възпалителни ставни заболявания, артрити, тендовагинити и мн. др.

Местоположение

 Най-големият и модерен калолечебен курорт в страната, който се намира на 22 км североизточно от големия пристанищен град Бургас. Железопътна линия и автобусна пътна магистрала свързва двата курортни центъра, а и летището на Бургас отстои само на 10 км от Поморие. Самият курорт е разположен на неголям, вдаден в морето полуостров, в основата на който е изграден нов хубав квартал. Околностите на курорта са богати на лозя и обширни овощни градини с праскови, смокини и други плодове, просторна пясъчна плажна ивица, особено ценното калолечебно езеро - лагуна и солница за добив на морска сол и лечебният препарат луга, който се получава при този добив.

Балнеологични фактори

Минералната вода принадлежи към един от особено рядко срещаните видове, защото при сравнително невисоката си минерализация съдържа значително количество магнезий, който е особено ценен за редица важни физиологични функции на организма. Температурата на водата от сондажния източник е 20°С.

Лечебната лиманна кал се черпи от лагунното езеро и има особено ценни физико-химически качества. Тя е черна, пластична, с фина структура, богата на сероводород и хуминови киселини, средно минерализирана, със силикатно-карбонатен скелет, както и с леко алкална реакция.

Климат

Климатът на Поморие е континентално-средиземноморски. Средногодишната температура на въздуха е 12,8С0, при средна януарска температура плюс 2,6С0, а през юли - 23,3С0. Летните месеци се освежават от морския бриз, зимата е мека, пролетта настъпва след 15 март и е богато озеленена и цветуща, а топлата и слънчева есен продължава докъм 15 декември. Снежна покривка не се задържа.

Плажът е обширен - дълъг около 5 км и с ширина до 30 метра. Настлан е с хубав пясък с тъмен отблясък.

Индикации за лечение и профилактика

Курортът е обект на многогодишни медицински проучвания и неговият профил включва на първо място заболяванията, които се повлияват особено добре от калолечението:

 •  заболявания на опорно-двигателния апарат – хронични дегенеративни и възпалителни ставни заболявания: остеоартроза с различна локализация, ревматоиден полиартрит, инфекциозни артрити; 

 • миалгии, миозити, лумбаго; остити и периостити, състояния след костни фрактури; 

 • периартрити, бурсити, тендовагинити; 

 • състояния след травми на ставите и на меките тъкани; 

 • гинекологични заболявания, както и безплодие; 

 • заболяване на мъжките полови органи, остатъчни явления след оперативни интервенции и леки степени на стерилитет.

 Добри лечебни резултати се получават и при някои заболявания на периферната нервна система – хронични невралгии, неврити, плексити, радикулоневрити, дископатии, невровегетопатии, невро-фибромиозити, следтравмени състояния на периферните нерви, а така също и при някои кожни заболявания – хронични екземи, псориазис, невродерматити.

От друга страна морско-климатичните фактори широко се използват и за лечение на някои заболявания на дихателните органи – хронични бронхити, ринофарингити, синуити, трахеити, леки форми на бронхиална астма, функционални разстройства на нервната система, както и хипертонична болест; други индикации – затлъстяване, подагра, състояния на възстановяване след тежко боледуване и оперативни интервенции, вторична анемия.

 Курортът функционира целогодишно

Сандански

Балнеологичен и климатичен курорт Сандански, разположен в подножието на Пирин планина и бреговете на река "Санданска Бистрица". Известен е с прекрасен и здравословен климат, гореща и лековита минерална вода (над 20 извора с прекрасни питейно-вкусови качества), луксозни хотели и къщи за гости.

Местоположение

 Известен като балнеологичен и климатичен курорт, Сандански е разположен в подножието на Пирин планина, край озеленените брегове на р. Санданска Бистрица (близо до границата на Гърция и Югославия). Надморската височина на курорта е 215-240 м. Градът е свързан с железопътни и автобусни линии със София (150 км) и с посочените съседни страни. Още през второто хилядолетие преди новата ера тракийското племе меди са използвали лечебната сила на местните минерални води, а по-късно тук е възникнал древният град Медиус, известен като балнеологичен център.

Минерални води

 В курорта има над 20 извора, чиито води са бистри, безцветни, без мирис, с приятни питейно-вкусови качества и общ дебит 21 л/сек, или над 1800000 литра в денонощие.

Климат

 Климатът на курорта се характеризира с ценни биоклиматични показатели. Той е преходноконтинентален, подпланински с ясно изразено средиземноморско влияние. Средногодишната температура на въздуха е 13,9°С при средна януарска температура 2,4°С и средна юлска 24,6°С. Лятото е сухо и твърде топло до горещо, а зимата е мека.

Лечение и профилактика

Дългогодишният опит и многобройните медицински проучвания през последните десетилетия утвърдиха курорта като особено подходящ за лечение и профилактика преди всичко на заболявания на дихателните органи, локомоторния апарат, периферната нервна система.

Индикации за лечение и профилактика

 Пациентите се обслужват от три балнеолечебници, курортна поликлиника със специализирани диагностични и лечебни кабинети, летен плаж с хидроминерални басейни, питейни източници, кинезитерапевтични и спортно-терапевтични терени, балнеохотели на "Балкантурист" и по-големите санаториуми разполагат със собствена диагностична и балнео-физикална база. В курорта функционират и редица почивни домове и пансионати на различни ведомства и организации, както и добре уредени частни квартири.

 Курортна база

 Освен с голяма балнео-физиолечебница с курортна поликлиника, оборудвана със специализирани лекарски кабинети и различни балнео-хидротерапевтични и други физиотерапевтични сектори и звена за провеждане на посочените лечебно-профилактични процедури, курортът разполага със собствена балнео-терапевтична база в почивните домове и пансионати на различните ведомства и организации. Има и добре уредени частни квартири.

В свободното си време пациентите имат възможности за приятни занимания и развлечения, както и за посещаване на интересните околности на курорта, вкл. по поречието на река Тунджа, до близкото язовирно езеро Копринка (на 2 км от курорта) и да се запознаят със забележителностите на особено привлекателния близък град Казанлък (на 25 км от Павел баня), както и с околните красиви планински местности.

 Курортът функционира целогодишно

Хисар

Хисар – Градът е разположен в географския център на България. Още от древността е известен с топлите си минерални извори, чиято вода лекува множество заболявания – на стомашно-чревния тракт, на отделителната система, чернодробни и жлъчни заболявания, артрози и артрити, неврологични, ставни и кожни страдания. Температурата на водата се движи от 37°С до 52°С.

Местоположение

Известен още от дълбока древност, един от най-големите и модерно изградени български балнеологични курорти, Хисаря е разположен в средната част на Южна България, която го предпазва от студените северни ветрове. Надморската височина на курорта е 364 м. В плодородните му околности се разстилат обширни градини и лозя, зреят ягоди, череши, кайсии, праскови, ябълки и други плодове. Потънали в зеленината на красиви лесопаркове, курортните заведения са разположени в екологично благоприятна околна среда.

Минерални води

На територията на курорта бликат 22 естествени и сондажни източника с общ дебит 46 л/сек, или около 4 млн. л в денонощие. Температурата на минералните води варира от 14 до 52° С.

Климат

Курорта е подпланинско-равнинен, с известно средиземноморско влияние. Средногодишната температура на въздуха е 11,9° С, средноюлската - 23° С, средноянуарската - плюс 0,4° С, пролетната средно априлска температура е 10° С, а есенната средно октомврийска - 10,4°С. Обобщено, лятото е твърде топло до горещо, зимата е мека, пролетта настъпва рано, а есента е продължителна, топла и слънчева.

Климатични показатели

Те са особено благоприятни за определени видове заболявания, което е взето под внимание при определяне на основния лечебен профил на курорта, а значителните по-широки оздравителни възможности на минералните води, са посочени като допълнителни индикации.

Индикации за лечение и профилактика

Въз основа на експертна оценка и от резултатите на научни изследвания е определен следният основен оздравителен профил на курорта:

 • Заболявания на бъбреците и урино-отделителната система.

 • Много добри резултати се забелязват при пациенти с бъбречно-каменна болест, при които масово се елиминират с урината пясъци и конкременти; бъбречни микролитази и състояния след оперативна интервенция, при които настъпват периодични колики; хроничен пиелонефрит, както и хроничен гломерулонефрит в тежко изразени форми, хроничен интерстициален нефрит; пациенти, страдащи от уринарни инфекции в пикочния мехур и другите уринарни пътища; пациенти с едър бъбрек (профилактично), бъбречни увреждания при захарна болест, ненапреднала нефросклероза, подагра, склероневрия, нодозен периартериит.

 • Заболявания на храносмилателния апарат.

 • От дълги години е установено благоприятното повлияване в курорта на пациентите с хронични гастрити и гастродуодентити; функционални разстройства на стомаха и дуоденума в ремисия или в стадий на нерязко изостряне (с постигане нерядко до рентгенологично установено ликвидиране на язвеното увреждане на стомашната или на дуоденалната лигавица); перигастрити и перидуоденити; състояния след операция на стомаха и на дуоденума - профилактично или с оглед на остатъчни оплаквания или на усложнения като анемичен, хипоглекимичен, дъмпинг синдром и др.; алергози на храносмилателните опгани; хронични неспецифични форми на колит и ентероколит (без язвени процеси от дизентерийно и амебно естество); алергози на храносмилателните органи.

 • Състояния след прекаран епидемичен хепатит; хроничен хепатит (без иктер и асцит); хронични холецистити и ангиохолити, дискинезии на жлъчните пътища; жлъчно-каменна болест (холелитиаза) с размери на конкрементите, позволяващи елиминирането им през жлъчните пътища.

 • Хроничен панкреатит.

 • Хронични стоматити и езофигити.

Курортна база

Монументална нова балнеолечебница и пет други (изградени върху основите на древните римски терми), модерна курортна поликлиника със специализирани диагностични и лечебни кабинети, питейни павилиони с покрити колонади, летен плаж с хидроминерални басейни за възрастни и за деца, кинезитерапевтични и спортно профилактични терени и други общо курортни заведения. Легловата база е разкрита в модерни нови хотели, санаториуми, почивни домове и пансионати на различни ведомства и организации. В нови хубави домове се ползват и добре уредени частни квартири.

За свободното време на пациентите са осигурени приятни занимания и развлечения в различни заведения, в импозантния летен театър, музея на древността, в красивите околности на курорта.

Курортът функционира целогодишно