Екскурзии в Европа

Босна и Херцеговина - загадка и реалност, природни феномени
Маршрут: Плевен-София - Сараево-Меджугорие-Мостар-Сараево-Крушевац-София-Плевен

Продължителност: 4 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 06.10.2021 г.


от: 299  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА – автобусна екскурзия с посещение на
Сараево и Мостар, Босненските пирамиди - Загадка и Реалност
Природни феномени, Дервишко теке и Меджугорье
(4 дни / 2 нощувки / 2 закуски)

Програма:

Първи ден: Плевен - София – Сараево (ок. 750 км)
Отпътуване от Плевен в 20.00 ч; минаване през София, продължаване по маршрута към ГКПП Калотино и транзитно пътуване през Р. Сърбия: Ниш – Кралево – Чачак – Ужице. Влизане на територията на Р. Босна и Херцеговина. Пристигане в
Сараево
рано сутринта на втория ден - разходка и разглеждане на забележителностите на столицата, разположени в центъра й: базарът Баш чаршия, с малките сладкарници и кафенета, изплували сякаш от миналото, магазинчета с традиционни за страната стоки. В района е Кметството, Катедралата, Православната църква, Синагогата, Джамията Али паша, Историческият музей, живописните старинни квартали. Настаняване в хотел. След обяд - Отпътуване за селището Високо (на ок. 40 км от Сараево), край което са разположени придобилите известност т.нар.
„Босненски пирамиди”, които според техния откривател и негови поддръжници, са най-старото творение на човешка ръка. Една ексцентрична хипотеза, която най-малкото ще бъде повод за разходка сред красива природа. Завръщане в Сараево. Нощувка.
трети ден: Сараево – Меджугорие - Мостар – Сараево (310 км)
Закуска. Отпътуване по маршрута към Меджугорие и прекрасния Мостар – културната и политическа столица на Херцеговина. Първо разглеждане на
Меджугорие –
едно от местата-светини за християните по света (Меджугорье) и след това отпътуване за
Мостар,
където ще имаме достатъчно време за разглеждане на забележителностите: известният „Стари мост”от 16 в. (UNESСO) над р. Неретва, живописните квартали в Стария град, събрали в едно и отоманско, и австро-унгарско, и средиземноморско влияние..... Автобусен тур в района на Мостар, по време на който ще имаме удоволствието да се полюбуваме на прекрасни природни картини и феномени – карстови извори и водопади (Благай, Кравице); на ценни исторически и археологически арте факти, свързани и с нашето далечно минало – богомилски каменни надгробия (стечки); старинни светини за дервишите и суфите (текето „Почител”) . Връщане в Сараево. Нощувка.
четвърти ден: Сараево – Крушевац – София – Плевен (ок. 750 км)
Закуска. Напускане на хотела и в 10.00 ч отпътуване за България. Попътно спирка за разглеждане на
Крушевац,
свободно време за късен обяд и разходка из Лазарев град. Продължаване по маршрута и пристигане в София късно вечерта; пристигане в Плевен около полунощ.

  • Референции за програмата: Това е програма, която предлага да опознаем малка част от Босна и Херцеговина, която остава твърде „далечна” и непозната за нас българите. Целта на това пътуване е да покаже големите природни красоти на страната, нейното богато и живо археологическо и историческо наследство, както и една дори и доста ексцентрична идея, съществуваща може би само като красива фантазия у своя автор и неговите последователи... И всичко това в съчетание с модерната и съвременна действителност, характерни за тази страна.