Екскурзии в Сърбия

Уикенд в Eтно село Стара планина
Маршрут: София-Пирот-с.Кална - София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 128  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Прохладен уикенд сред природата

Програма:
Първи ден:
Отпътуване от София в 07.30 ч - пл. храм-паметник Александър Невски, началото на ул. Оборище, пътуване посока ГКПП Калотина; пристигане в Република Сърбия и спиране за почивка ок 30 минути непосредствено след границата. Продължаване по маршрута в посока Eтно село Стара планина, с. Кална. Пристигане първо в
Пирот
и престой 1 час за разглеждане на града и кафе; продължаване към
Темски манастир.
След разглеждане на манастира отправяне към Eтно село и настаняване. Вечеря в 19.30 ч. - богато меню, неограничена консумация на напитки и жива музика; нощувка.
Втори ден:
Закуска; в 10.30 - 11.00 часа отпътуване за България; попътно спиране в
Димитровград/ Цариброд
за кафе и пазаруване. Пристигане в София късния следобяд.
Гарантирано тръгване от Самоков без доплащане.
ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ...?
Ако пък решите да замените посещаването на магазини с кратка разходка през историята на градчето, има какво да срещнете.
Крепостта (Калето)
По-известна като Момчилово кале, крепостта е построена през 14в. от българския владетел Момчил Войвода. На залез слънце каменните крепостни стени придават мека топлина, а изкачването на съседния хълм дава панорамен поглед към красотата на града и Калето.

Музей на Понишавието
Част от сцените на сръбския филм “Зона Замфировна” са снимани в него. Впечатляващата му история започва още през 19в. при самото построяване на къщата. Местният сръбски търговец и собственик на постройката Христо Йованович мамил турските войници, като им продавал едно и също масло по няколко пъти. Именно така забогатял и построил голямата къща. Турската управа позволила издигането на християнския дом с уговократа, че ще се използва и като конак.