Екскурзии в Сърбия

ПРАЗНИК НА СРЪБСКАТА СКАРА РОЩИЛИАДА в Лесковац
Маршрут: СОФИЯ-ПИРОТ-ЛЕСКОВАЦ-НИШ-СОФИЯ

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 31.08.2019 г.


от: 99  лв.
Програма
Цени
Видео
Важно е да знаете
- СОФИЯ-ПИРОТ-ЛЕСКОВАЦ-НИШ-СОФИЯ

Първи ден:
Отпътуване в 07.00 часа от София, началото на ул. Оборище, между пл. храм-паметник Александър Невски и бул. Васил Левски, по маршрут: София-Пирот. Кратка обиколка на града с посещение на: Старата крепост Калето, датираща от 14 век. Наричат я още Момчилград, тъй като по време на изграждането й, Пирот е бил част от българските земи; Музеят на Понишавието, центъра на града и пазара. Свободно време за разходка на съботния пазар в Пирот. Около обяд отпътуване за град Ниш - разположен в долината на река Нишава, в близост до точката й на вливане в река Южна Морава. Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. Градът е основан от келтите през трети век преди христа. Праисторическите жители са наричали града Нависос - градът на Феите. Настаняване в хотел 3 * в централната част на града. В 15:30 часа отпътуване за Лесковац - разположен на река Южна Морава. Пристигаме и се включваме в събитието, с което е познат Лесковац – Рощиладата, сръбският вариант на Октобър фест в Мюнхен. На фестивала на сръбската скара можете да опитате сръбска плескавица, увияч, кебапчета, вешалица, печено свинско, агнешкo. Името на фестивала идва от сръбската дума за скара (рощиль) и в последните дни на лятото именно ароматната балканска скара във всичките й форми и вкусове доминира пейзажа на мини-кулинарното градче, което се оформя в центъра на Лесковац. Сърбите казват: "Рощилиада е проявата, по която ще познаете Лесковац". Станете и вие част от ентусиазираните гладни тълпи, които стръвнишката нападат скарите, а освен това можете да се насладите и на различни концерти, модни прояви и културни събития.
Преди събитието главната улица на града се затваря и на нея се нареждат множеството сергии-ресторантчета. Различните месни специалитети се приготвят направо пред вас, а уханието на плескавици, вешалици и ущипци ви подканя да препълните масите си. Едно е сигурно – сърбите знаят как да се веселят, а и как да готвят. Не пропускайте и поставянето на рекорд за приготвяне на най-голямата плескавица в света.
Пълната програма на фестивала може да видите на https://rostiljijada.rs/program/.
Връщане в град Ниш около 1:00 часа. Нощувка.
Втори ден:
Закуска. Туристическа програма в град Ниш: –пешеходната обиколка включва: площада на Освобождението; паметникът на освободителите; сградата на кметството, построена за седалище на Народната банка; Националния театър; Турската крепост от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско селище под името Найсус; дворецът "Бановина", построен през 1886 г., седалище на Нишкия университет. Свободно време за обяд и разходка до „Казанджийското сокаче“ - улица, известна със своите кафенета и с паметника на Стефан Стремац. Интересна е и чешмата в началото на улицата, на която са изписани имената на участниците в драмата около известната нишка красавица, позната ни от филма „Зона Замфирова“. Отпътуване за България в късния след обяд. Пристигане в София вечерта.