Кратки екскурзии

Уикенд в Северна Македония, Етно село Тимчевски
Маршрут: София – Дупница - Кюстендил – ГКПП Гюешево - Крива Паланка – Скопие - Етно село Тимчевски - Осоговски манастир - София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:


от: 129  лв.
Програма
Цени
Важно е да знаете
Програма:

Първи ден:
София – Дупница – Кюстендил – ГКПП Гюешево - Крива Паланка – Скопие - Етно село Тимчевски
Отпътуване в 07.00 ч. от София, началото на ул. Оборище (частта между пл. храм-паметник Александър Невски и бул. Васил Левски); пътуване по маршрута посока Скопие; възможно е качване на туристи от Дупница и Кюстендил. До преминаване на границата на ГКПП Гюешево е предвидена една почивка. Попътно посещение на Крива Паланка (в събота – пазарен ден). Продължаване към Скопие; пристигане в Македонската столица, свободно време за разглеждане на основните забележителности на града: катедралния храм "Св. Климент Охридски", къщата-музей на Майка Тереза, площад Македония, "Каменният мост" - символ на Скопие, Старата скопска чаршия и др. Разходка по новопостроения "Мост на влюбените" в центъра на града; време за обяд. В 16.00 ч отпътуване от Скопие за комплекс „Етно село Тимчевски“ www.etnoselo.com.mk; настаняване. Кратко време за почивка от наситения с посещения ден, за разходка или ползване на СПА услугите в комплекса; в 19.00 ч. - вечеря с богато меню, неограничена консумация на напитки и жива музика в ресторанта на комплекса. Нощувка.

Втори ден:
Етно село Тимчевски – Осоговски манастир - ГКПП Гюешево – София
Закуска в ресторанта на хотела. В 11.00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България, попътно разглеждане на Осоговски манастир „Свети Йоаким Осоговски“. Разположен е на около 5 километра от град Крива Паланка в полите на Осоговската планина, в местността Бабин дол. Възможност за обяд в заведението на територията на манастарския комплекс. Продължаване по маршрута, пристигане в София привечер.

Информация за посещаваните места:
„Свети Йоаким Осоговски“
православен манастир в Република Македония, част от българското историческо наследство в областта. Манастирът е част от огромното българско историческо наследство останало в днешна Р. Македония.
Осоговската обител е била основана от духовния ученик на Св. Иван Рилски - Яким (Йоаким), който живял в XI-XII век. Родното място на светеца не е известно, но се знае, че дошъл "во область осоговскую" и първо се спрял в село Градец, в дома на тамошния княз. Гредец е и днес съществуващо село в Паланешко, през Средновековието е било седалище на местната жупа, за което напомнят останките на отдавна разрушена крепост. Князът дал прибежище на чужденеца и му посочил места по Сарандапорската река (Крива река), където може да се установи. Пустиникът си избрал една пещера в местността "Бабин дол" и там прекарал остатъкът от земния си път в пост и молитва. Тази пещера всъщност е първата обител, предхождаща големия манастир, изграден по-късно. След като Св. Йоаким умрял тялото му било намерено от ловци, които го погребали до пещерата и от време на време посещавали целебния гроб на светия отец, докато и те след дълги години се поминали.
Днешният манастирски комплекс се състои от голямата манастирска църква "Св. Йоаким Осоговски", от малката до нея средновековна църква "Св. Богородица" и няколко жилищни сгради (конаци) наоколо.
Скопие –
сегашната столица на Република Северна Македония и в миналото столица на България от 972 до 992 г. Градът е разположен в долината на река Вардар. В Скопие се намират най-важните учреждения на страната - Македонска академия на науките и изкуствата, Скопски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Исторически архив, Педагогическа академия, Македонски народен театър, както и многобройни индустриални предприятия, осигуряващи половината от производството на Република Македония.

Информация за мястото на настаняване:
Комплекс Етно село Тимчевски 2/3*
намира се на 1,3 километра от река Пчиня в района Старо Нагоричане. На територията на хотелския комплекс има безплатен Wi-Fi достъп и паркинг. В ресторанта, с капацитет 180 места, можете да се насладите на традиционната македонска кухня, а за доброто настроение на посетителите се грижи певицата Адриана Алачки с македонския състав Етно бенд.
Всичките 35 стаи на хотелската част, разположени в две сгради, са със собствен санитарен възел с душ, телевизор, парно отопление/ индивидуален климатик.
Комплексът разполага със собствена винарна, детски забавен парк, велосипедни пътеки, игрища за футбол, баскетбол и тенис, мини зоологическа градина, два открити басейна (през лятото), www.etnoselo.com.mk.